Na Srbiji je da odluči da li će ući u NATO

Rose Gottemoeller ističe da Alijansa cijeni partnerstvo sa Srbijom (Arhiva)

Srbija je dobar partner NATO-a i na njoj je da sama odluči o eventualnom ulasku u Alijansu, izjavila je u utorak zamjenica generalnog sekretara te vojne alijanse Rose Gottemoeller.

Ona smatra da Srbiji partnerstvo s Alijansom doprinosi većoj sigurnosti i prosperitetu građana i zbog toga, kaže, NATO pomaže u održavanju stabilnosti u regiji.

“NATO apsolutno poštuje poziciju svake zemlje s kojom sarađuje, kao i poziciju svojih članica, koje same prave izbore za sebe po pitanju sigurnosti. Na Srbiji je da odluči po pitanju eventualnog ulaska u NATO, znam da postoji kod vas interes za članstvo u Evropskoj uniji, i to je dobro”, izjavila je Gotemoeller uoči samita NATO-a u Briselu, kojem će prisustvovati i predsjednik SAD-a Donald Trump.

Ističe da Alijansa cijeni partnerstvo sa Srbijom, kao i da na to partnerstvo gleda kao na unapređenje sigurnosti na zapadnom Balkanu, što je, kaže, važno i za cijelu NATO zajednicu i NATO prostor.

Najesen vojne vježbe u Srbiji 

“Zato smo odlučni nastaviti saradnju sa Srbijom, koja učestvuje u vježbama s NATO-om. Mislim da će to biti u fokusu ove godine i Srbija će početkom jeseni biti domaćin godišnje vježbe o upravljanju posljedicama prirodnih katastrofa”, rekla je Gottemoeller.

Prema njenim riječima, to će biti dobra prilika da se uvježba reagiranje na prirodne katastrofe, kao što su poplave, požari i snježne padavine, koje su česte na zapadnom Balkanu, kao i da zemlje u regiji zajedno rade u takvim situacijama, jer je to, podvlači, dobro za sve građane.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić ranije je najavio da će te vježbe biti održane u oktobru u Mladenovcu i Aranđelovcu.

Izvor: Agencije