Mirjana Marković osuđena na godinu zatvora

Marković uživa status političke izbjeglice u Rusiji i ne može biti uhapšena po potjernici Interpola Srbije (EPA)

Viši sud u Beogradu osudio je u srijedu na godinu zatvora Mirjanu Marković, suprugu bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, povodom optužbi da je utjecala na članove vladine komisije da izvrše nezakonitu dodjelu državnih stanova 2000. godine.

Istom presudom nekadašnja sekretarka vlade Srbije Živka Cica Knežević osuđena je na godinu i po zatvora, a tadašnji direktor Preduzeća za iznajmljivanje i održavanje državnih nepokretnosti Miloš Lončar na godinu zatvora zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, a Marković jer ih je podstrekivala na izvršenje tog djela.

Marković je osuđena u odsustvu, jer je nedostupna pravosudnim organima Srbije i za njom je 2005. godine raspisana međunarodna potjernica.

Presuda nakon skoro 15 godina

Sud je zbog toga ostavio na snazi rješenje o određivanju pritvora od 17. aprila 2003. godine.

Ova prvostepena presuda objavljena je nakon skoro 15 godina od pokretanja krivičnog postupka.

Osuđeni, njihovi branioci i tužilaštvo imaju pravo na ovu odluku suda uložiti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Prema optužnici, kao predsjednica direkcije Jugoslovenske levice, pojedine tadašnje članove komisije vlade Srbije za dodjelu stanova podstrekavala je da dodijele stan dadilji svog unuka Iloni Pešić, iako ona nije ispunjavala zakonom predviđene uvjete.

Suđenje Marković razdvojeno je početkom ove godine od procesa koji je 11. januara okončan presudom kojom su Branislav Ivković i direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes oslobođeni optužbi, dok je Živka – Cica Knežević oslobođena dijela optužbi, a za druge joj se sudi i u ovom u procesu s Mirjanom Marković.

Status političke izbjeglice u Rusiji

U postupku pored njih dvije optužen je i Lončar, dok je postupak razdvojen prema Danilu Pantoviću, koji je trenutno ambasador Srbije na Kubi.

Što se tiče Mirjane Marković, predstavnici Generalnog tužilaštva Ruske Federacije 2010. godine saopćili su da ona u toj državi uživa status političke izbjeglice i da ne može biti uhapšena po potjernici Interpola u Srbiji, koja je raspisana za njom 2005. godine i još je na snazi.

Na ovoj optužnici je i nekadašnji šef Državne bezbednosti Jovica Stanišić, ali je sud donio odluku o prekidu postupka protiv njega, zbog ponovljenog suđenja za ratne zločine koji se protiv njega vodi pred Mehaniznom u Hagu, koji je nastavio rad nedavno zatvorenog Haškog tribunala.

Izvor: Agencije