Plenković: Policija štiti granicu, žao mi je zbog ranjavanja djece

U ‘furgonu’ austrijskih tablica, koji je ilegalno prevozio 29 migranata iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, bilo je 15-ero djece, svi su iz Iraka i Afganistana, a hrvatska policija, prije nego što je zapucala, pokušala je tri puta zaustaviti vozilo, izvijestili su u četvrtak iz Policijske uprave zadarske o detaljima sinoćnjeg događaja na području Donjeg Srba te dodali kako policija s helikopterom i potražnim psima traga za krijumčarem ljudi.

Riječ je o nekoliko bračnih parova i njihovoj djeci, od kojih najmlađe dijete ima sedam godina.

Dvoje djece, 12-godišnja djevojčica i dječak, teško su ozljeđeni, u zadarskoj su bolnici i izvan su životne opasnosti.

Još sedam osoba lakše je ozljeđeno i zbrinuti u Gospiću u bolnici, ali oni su ozljeđeni od vožnje koju je prouzročio vozač furgona, a ne od policijske pucnjave, prenosi Hina.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina potvrdio je da su ozljeđena djeca stabilno.

Jedno dijete ima prostrijelnu ranu kroz lice, zbrinuto je i trenutačno je na respiratoru, izvan životne opasnosti.

Plenković: Izražavam žaljenje zbog ranjavanja djece

Drugo dijete također ima prostrijelnu ranu kroz lice, na odjelu je dječje kirurgije i također je stabilno.

Policija je ‘furgon’ pucnjevima pokušala zaustaviti blizu 500 metara od granice prema BiH, a trenutačno je u potrazi za odbjeglim vozačem.

U potrazi sudjeluju potražni psi, helikopter, policajaci Šibensko-kninske, Lučko-senjske i Zadarske policijske uprave, a o cijelom je događaju obaviještena i policija u BiH koja nadzire to područje.

Glasnogovornik Policijske uprave zadarske Elis Žodan potvrdio je da policija ima saznanja o krijumčaru ljudi i da trenutačno sve provjerava.

Neslužbeno se doznaje da je vozač kombija državljanin BiH.

Svi migranti, osim onih koji su zbrinuti u bolnici, trenutačno su u prihvatnom centru u Srbu i zatražili su azil u Hrvatskoj. 

Očevid traje po nalogu Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu. 

Županijska državna odvjetnica u Karlovcu Gordana Križanić rekla je za Hinu da je događaj pod nadležnošću karlovačkog Županijskog državnog odvjetništva, ali da je očevid povjeren Policijskoj upravi zadarskoj.

“Imat ću informaciju kada od PU zadarske zaprimimo kaznenu prijavu, jer je ovo zasad još uvijek događaj po nepoznatom počinitelju koji je pobjegao s mjesta događaja”, rekla je Križanić te dodala da će se daljnje radnje poduzimati ovisno o rezultatima očevida.

Incident je u četvrtak komentirao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Policija štiti granice od nezakonitih migracija. Izražavam žaljenje zbog ranjavanja djece, mislim da je to jako loše, siguran sam da će istraga pokazati kako se to dogodilo. Očekujem od policije da nastavi štititi granicu od krijumčara ljudi, u ovom slučaju iz Bosne i Hercegovine”, rekao je premijer novinarima.

“Migrantski tokovi su jaki, udar na naše granice je jak. Ali hrvatska policija je na granici. Tu nismo zbog migranata, tu smo zbog onih koji krijumčare migrante, koji na nečijoj nesreći pokušavaju zaraditi i tu će policija dati sve od sebe da razbije, u ovom trenutku možda najopasniji oblik organiziranog kriminala u državi Hrvatskoj. Jednostavno, ugroženi su bili životi policijskih službenika. U tom trenutku, radi se o vozilu zatvorenog tipa furgon, nismo mogli znati tko je i što se nalazi unutra”, rekao je Anton Dražina, načelnik PU zadarske.

 

Vozač se nije zaustavio

Zadarska policija, kako je ranije priopćeno iz policije, spriječila je pokušaj krijumčarenja migranata na području Donjeg Srba, gdje je zaustavila kombi sa migrantima ispalivši prema njemu više hitaca, pri čemu je dvoje djece ozlijeđeno.

Incident se dogodio u srijedu oko 22 sata, a policija je zaustavila kombi s migrantimana temelju dojave.

Migranti su se nalazili u kombiju stranih registarskih pločica i pretpostavlja se da je ilegalno prešao granicu sa BiH.

Policija je nakon dojave postavila blokade sa svjetlosnim i zvučnim signalima u predjelu Raštele.

“Vozač kombija nije se zaustavio već je prema njima nastavio vožnju, a policajci su, da bi odbili napad na sebe, prema njemu ispalili više hitaca iz vatrenog oružja”, navodi se u priopćenju policije.

Međutim, vozač se nije zaustavio već je nastavio voziti prema policajcima, zbog čega su oni ispalili više hitaca u njegovom pravcu.

Vozač je iskočio iz kombija i pobjegao u šumu, a u vozilu je pronađeno 29 stranih državljana iz više zemalja, među njima i dvoje djece s ozljedama od vatrenog oružja i više njih s ozljedama od opasne vožnje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO