Satovi u čitavoj Evropi kasne zbog spora Srbije i Kosova

Nema opasnosti od prekida opskrbe strujom (EPA)

Satovi širom Evrope kasne jer je frekvencija u strujnoj mreži već neko vreme ispod uobičajenih 50 herca, a osnovni razlog njihovog poremećenog rada je spor Srbije i Kosova, prenose evropski mediji.

Kašnjenje iznosi između pet i šest minuta i verovatno će se povećavati. Razlog tome je činjenica da od polovine januara na evropskom tržištu struje postoji “rupa” u snabdevanju, a to je u utorak u Briselu objavilo evropsko Udruženje strujnih mreža ENTSO-E, preneo je Dojče Vele.

Zbog političkog sukoba između Srbije i Kosova odande stiže manje struje u kontinentalnu mrežu na koju je priključeno 25 zemalja od Turske do Holandije.

Pad frekvencije uzrok kašnjenja

U celoj Evropi kasne svi satovi priključeni na strujnu mrežu: radiosatovi, satovi na mikrotalasnim rernama, oni na šporetima…

Struja iz Srbije i Kosova nije toliko važna da bi se dogodio potpuni prekid u snabdevanju, rekla je portparolka ENTSO-E-a Kler Kami, ističući kako nije reč samo o tehničkom već i o “političkom problemu između Srbije i Kosova”.

“Nema opasnosti kada je reč o bezbednosti snabdevanja, reč je o kvalitetu frekvencije strujne mreže”, rekla je Kami za AFP.

“Ovakve oscilacije mogu poremetiti rad satova. Mnogi među njima nemaju interni takt, niti ga dobivaju putem radioveze, već im potrebni impulsi stižu iz strujne mreže. Ta frekvencija iznosi 50 herca – 50 oscilacija u sekundi. Nakon 50 oscilacija pokazuje se sledeća sekunda. Kad nema dovoljno struje, frekvencija pada ispod 50 herca, pa je zato za 50 oscilacija potrebno više vremena. Zbog toga satovi kasne”, pojasnila je.

Frekvencija strujne mreže nikad nije stabilna. Vlasnici mreža obično odmah reaguju kad frekvencija pređe 50 herca ili padne ispod te vrednosti te prilagođavaju snabdevanje strujom takvoj situaciji.

Prema evropskim pravilima, tako bi trebalo da bude i na Balkanu, no tu se od sredine januara ne događa ništa jer Kosovo skladišti premalo struje, a Srbija odbija da popuni “rupu”.

EMS: ‘Kriva prištinska kompanija’

Elektromreža Srbije (EMS) saopštila je da je do problema došlo zbog odstupanja od programa rada KOSTT-a, prištinske kompanije koja upravlja prenosnim sistemom na Kosovu.

Elektromreža Srbije navodi da je tačna činjenica da je sistemska frekvenca u kontinentalnoj Evropi bila umanjena zbog nedostatka od 113 gigavat-časova električne energije

“Uzrok ovom nedostatku je konstantno odstupanje KOSTT-a od programa rada u periodu januar–februar 2018. KOSTT je permanentno neovlašćeno preuzimao neugovorenu električnu energiju iz sinhrone oblasti ‘Kontinentalna Evropa'”, objašnjava EMS.

Ističu da ovakvim ponašanjem KOSTT krši norme i standarde operativnog rada u sinhronoj oblasti “Kontinentalna Evropa”, a takođe krši i svoju obavezu samostalnog vršenja regulacije svoje podoblasti, tj. balansiranja potrošnje i proizvodnje unutar kontrolne oblasti EMS-a.

“Budući da je EMS a. d. odgovoran za svoju kontrolnu oblast, koja uključuje i podoblast KOSTT, svi resursi kompanije usmereni su ka brzom i efikasnom rešenju ovog problema. Predstavnici kompanije su u neprekidnoj komunikaciji sa relevantnim institucijama u zemlji i inostranstvu, koje su uredno i pravovremeno obaveštavane o svim aspektima situacije. Dodatno, posle pritisaka relevantnih institucija KOSTT je od 3. marta prestao sa neovlašćenim preuzimanjem električne energije, pa je povećanje odstupanja sinhronog vremena zaustavljeno”, piše u saopštenju Elektromreže Srbije.

Izvor: Agencije i Al Jazeera