Suđenje Medojeviću za pranje novca odgođeno za 12. decembar

Medojević je već u zatvoru zbog odbijanja da svjedoči u drugom predmetu (Reuters)

Suđenje čelniku Pokreta za promjene Nebojši Medojeviću i 11 optuženih, koji se terete za stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca tokom izborne kampanje u Crnoj Gori 2016. godine, odgođeno je za 12. prosinca.

Medojević, koji od četvrtka izdržava dvomjesečnu kaznu zatvora zbog odbijanja da svjedoči u drugom slučaju, tražio je izuzeće sudskog vijeća i predsjednika Višeg suda.

Tvrdi da su, zajedno sa crnogorskim ministrom pravde i glavnim tužiteljem sudjelovali u njegovom hapšenju.

Optužuje ministra pravde Zorana Pažina da “iza svega stoji, jer želi da bude premijer”.

Medojevićev ulazak u sudnicu pozdravljen je aplauzom njegovih kolega iz Demokratskog fronta.

Osim Medojevića, sudi se i poduzetniku Momiru Nikoliću te drugih 10 osoba optuženih za stvaranje kriminalne organizacije i produženog kaznenog djela pranje novca.

 

Na suđenje iz zatvora

Medojević je na suđenje došao iz zatvora gdje se nalazi nakon što je prošlog tjedna uhapšen po izlasku iz zgrade crnogorskog parlamenta.

Riječ je o predmetu u kojem se, zajedno sa stranačkim kolegom Milanom Kneževićem, pojavljuje u svojstvu svjedoka, a povodom tvrdnji o primanju i davanju mita.

Viši sud u Podgorici odredio je da moraju u zatvor, a ne u pritvor, zbog čega nisu primijenjene odredbe vezane za imunitet zastupnika. Oni su odbili da svjedoče u predmetima tužitelja, pa im je određen zatvor, kao mjera prinude za ispunjenje građanske dužnosti.

Milan Knežević je odlučio da se neće dobrovoljno predati policiji, te se već nekoliko dana nalazi u crnogorskom parlamentu kako bi izbjegao hapšenje.

U međuvremenu, očekuje se odluka na ustavnu žalbu koju su podnijeli Medojevićevi odvjetnici, a kojom se traži privremena mjera puštanja na slobodu.

Izvor: Al Jazeera i agencije