Tužilaštvo traži pet godina zatvora za Miroslava Miškovića

Miroslavu Miškoviću suđenje je ponovljeno zbog optužbi za pomaganje sinu Marku da utaji porez od 2,7 miliona eura (Reuters)

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je sudu da vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića osudi na kaznu od pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara (približno 67.000 evra) zbog pomaganja sinu Marku da utaji porez po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća od otprilike 320,3 miliona dinara (približno 2,7 miliona evra).

Za Marka Miškovića tužilaštvo je zbog utaje poreza predložilo kaznu od četiri godine zatvora i novčanu kaznu od također osam miliona dinara.

Tužilaštvo je u završnoj reči na suđenju za vlasnika Nibens grupe Mila Ðuraškovića preložilo jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora i novčanu kaznu od deset miliona dinara (otprilike 84.000 evra) zbog utaje poreza, ali i zbog oštećenja Fabrike maziva FAM iz Kruševca.

Za Živojina Petrovića i Jadranku Bardić predložene su kazne od po dve godine zatvora zbog pomaganja Marku Miškoviću u utaji poreza.

Ponovljeno suđenje

Miroslavu Miškoviću suđenje je ponovljeno zbog optužbi za pomaganje sinu Marku da utaji porez od približno 320,3 miliona dinara (otprilike 2,7 miliona evra).

U tom procesu ponovo se sudilo i Milu Ðuraškoviću, takođe zbog utaje poreza, kao i zbog sumnje da je sa saradnicima oštetio kruševačku Fabriku maziva.

Ðurašković je prvooptuženi u tom procesu, a slede njegovi saradnici, dok su Miškovići navedeni u optužnici nakon njih.

Suđenje im je ponovljeno po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, koji je u septembru prošle godine ukinuo prvostepenu presudu kojom su Miškovići i Ðurašković bili osuđeni za utaju poreza i naložio da im se suđenje ponovi za to delo, a Ðuraškoviću i njegovim saradnicima i za zloupotrebe sa kruševačkom Fabrikom maziva.

Miškovići i Ðurašković te još četiri okrivljena, zbog nedostatka dokaza, odlukom Apelacionog suda, pravosnažno su oslobođeni optužbi za zloupotrebe sa putarskim preduzećima, zbog čega su bili prvobitno uhapšeni u decembru 2012.

Na ponovljenom suđenju svi optuženi su imali priliku da ponovo iznesu svoje odbrane, a sud da otkloni nedostatke zbog kojih su prvostepene presude ukinute.

Miroslavu Miškoviću se ponovo sudilo za krivično delo “utaja poreza izvršena pomaganjem”, odnosno jer je, prema navodima optužnice, pomogao sinu Marku u utaji poreza po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća.

Marko Mišković i Milo Ðurašković terete se za utaju poreza po odbitku, za što je zaprećena kazna od jedne do deset godina zatvora, a ista kazna je zaprećena i za pomagače.

Oslobođeni optužbi za putarska preduzeća

Ðurašković se tereti i za zloupotrebu položaja odgovornog lica zbog oštećenja Fabrike maziva, a za isto delo su optuženi i njegovi saradnici Dejan Jeftić, Risto Ristić, Boro Jelić, Branislav Jovanović, Ljiljana Kostić i Srđan Filipović.

Protiv Miškovića, Ðuraškovića i još osam optuženih krivični postupak je pokrenut krajem 2012. zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra.

Tada su bili uhapšeni i posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode nakon što su položili višemilionska jemstva u evrima, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Odlukom Apelacionog suda “pala je” optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal koja ih je teretila da su finansijskim transakcijama izvlačili novac iz putarskih preduzeća i tako doveli do njihove propasti, odnosno da su ih od 2005. do 2010. oštetili za 16,95 milijardi dinara (približno 140 miliona evra), a budžet Srbije za 472 miliona dinara (otprilike četiri miliona evra).

Slučaj u vezi sa Fabrikom maziva iz Kruševca pokrenut je 2010. godine.

U tom slučaju sumnja se da su optuženi oštetili preduzeće iz Kruševca za 3.181.070.378,54 dinara (više od 32 miliona evra) i Ðuraškoviću pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu 1.498.289.138,43 dinara (približno 15 miliona evra).

S obzirom na to da je većina optuženih za putarska preduzeća bila i na optužnici za Fabriku maziva, postupci su bili spojeni i u februaru 2015. počelo je objedinjeno suđenje.

Izvor: Agencije