Haradinaj: Reciprocitet prema Srbiji naredna mjera Kosova

Ramush Haradinaj kaže da ga ne mogu razočarati odluke o izostanku ukidanja viza od Evropske unije (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je izjavio da posle uvođenja takse od 100 odsto za robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine sledeći potez može biti “reciprocitet na ponašanja Srbije”.

On je rekao da uvođenje takse nije mera koju je izmislilo Kosovo i da su one mere “najnormalnija moguća stvar”.

“Taksu kao instrument koristio je predsednik SAD-a Donald Trump. To je poznat instrument, koristi se u mnogo država sveta. To je instrument koji nismo otkrili mi”, kazao je Haradinaj za prištinsku televiziju Klan Kosova.

Rekao je da sledeći korak reciprocitet, ali je ocenio da je za sada uvozna taksa dovoljna mera.

Uvoz robe iz Srbije na Kosovo – nula

Prema rečima premijera Kosova, uvoz robe iz Srbije posle uvojenja taksi je “nula” i dodao da su odlučni da ne dozvole ulazak na Kosovo robe sa natpisom “Kosovo i Metohija”.

Haradinaj je naveo da je sa argumentima koji su doveli do uvođenja ove mere upoznao sve zemlje Evropske unije i da je kopiju tog pisma dao i evropskom komesaru za proširenje Johannesu Hahnu.

“Johannes Hahn razume ne tako laku poziciju Kosova. Odluka koju je Kosovo donelo ima veliku težinu i njena težina je prvi sto za kojim se razgovara o priznanju [Kosova]. Tu se o tome može razgovarati”, ocenio je Haradinaj.

Čeka se vizna liberalizacija

Kosovo je početkom novembra najpre uvelo takse od 10 odsto na robu koja se na Kosovo uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, da bi ih dve nedelje kasnije povećale na 100 odsto.

Iz Brisela je ocenjeno da je potez Kosova kršenje CEFTA sporazuma, a Johannes Hahn je u Beogradu poručio da će pozvati Kosovo da povuče tu meru.

Premijer Kosova je rekao da ga ne mogu razočarati odluke o nedostatku ukidanja viza od EU-a i da će nastaviti da radi, iako to nikako nije dobar osećaj, ali se neće predati.

Rekao je da komesar Hahn u Prištini priznao da je Kosovo uradilo posao i da je sada na Evropskom savetu da okonča proces liberalizacije viza za građane Kosova.

Izvor: Agencije