Ahmeti i Limaj predvodit će pregovarački tim Kosova

Skupština Kosova trebala bi imenovati novi pregovarački tim (EPA)

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti predvodiće, zajedno sa Fatmirom Limajem, tim Kosova u dijalogu sa Srbijom, objavio je prištinski list Zeri.

Pre nekoliko meseci započeti su razgovori o formiranju pregovaračkog tima Kosova, a list navodi da je dogovor postignut u ponedeljak uveče.

Napominje se da je dogovor postignut u danu kada je evropski komesar za proširenje Johanes Han boravio u Prištini.

Očekuje se da će tokom dana biti održana sednica Skupštine Kosova, na kojoj bi trebalo da bude okončan proces imenovanja potpredsednika Vlade Kosova Limaja i novog pregovaračkog tima, čiji bi jedini mandat bio da pregovara o priznanju Kosova.

Sporni ‘korekcija granica’ i ‘razgraničenje’

Za sada nema detalja da li će i koliko mesta u pregovaračkom timu pripasti opoziciji, koja najviše osporava legitimitet predsednika Kosova Hašima Tačija da sam vodi pregovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Osporavanju su se pridružili i neki predstavnici vladajućih stranaka, naročito nakon što je Tači izneo ideju o mogućoj “korekciji granice” između Kosova i Srbije, dok je srbijanski predsednik govorio o razgraničenju.

Iako ni jedan ni drugi nisu precizirali šta podrazumevaju pod tim pojmovima, deo javnosti na obe strane to tumači kao uvod u etničku podelu i moguću razmenu stanovništva.

Izvor: Al Jazeera i agencije