Video: Albanska opozicija gađala jajima premijera Edija Ramu

Albanska opoziciona Demokratska partija desnog centra se vratila u parlament prvi put poslije šest mjeseci i skoro odmah je jedan od njenih poslanika gađao premijera Edija Ramu jajima.

Rama nije mogao da održi govor o dijalogu sa studentima koji dvije sedmice protestiraju tražeći smanjenje školarina, povećanje budžeta za obrazovanje i bolje uvjete u salama za nastavu, prenosi Beta.

Poslanik Demokratske partije Endri Hasa prvo je gađao Ramu jajetom koje se razmrljalo po njegovoj kravati što je izazvalo reakciju tjelohranitelja koji su jurnuli da ga zaštite. Drugo jaje bačeno na albanskog premijera promašilo je cilj.

Predsjedništvo skupštine isključilo je Hasu iz rada na deset dana i odredilo pauzu. Plenarna sjednica parlamenta nastavit će se u četvrtak navečer.

Albanska opozicija se u četvrtak tek vratila u parlament poslije bojkotiranja njegovog rada od jula.

Poslije incidenta se Rama obratio opoziciji preko svog Twitter naloga.

“Tokom višemjesečnog bojkota poslanici (opozicije) mora da su ubijali vrijeme u kokošinjcima napadajući kokoške i kradući jaja. Opozicija bi trebalo da razmatra zahtjeve studenata umjesto što pretvara sjednicu parlamenta u bojno polje”, napisao je on.

Vlada je izrazila spremnost da prihvati zahtjeve studenata, ali želi s njima da razgovara da bi utvrdila uvjete sporazuma.

Prema vladi, radne grupe već rade na dokumentu o situaciji na univerzitetima i o rješenjima za to.

Bojkot nastave

Albanski studenti koji bojkotiraju nastavu protestirali su danas 16. uzastopni dan pred zgradom parlamenta, mada su bili malobrojniji.

Opozicija je u četvrtak pozvala demonstrante koje njih podržavaju da se pridruže studentima.

Studenti su međutim odbili podršku političkih partija strahujući da će one prisvojiti njihov pokret.

Nekoliko pristalica opozicije koji su se danas pridružili studentima bacali su dimne bombe, ali su studenti, koji su protiv nasilja, napustili mjesto.

Studenti su najavili da će njihovi protesti biti prekinuti u petak i da namjeravaju da nastave demonstracije u januaru ako vlada do tada ne bude odgovorila na njihove zahtjeve.

Izvor: Agencije