Potpisan IPA 2017: Srbija od EU dobija 97 miliona eura

Najznačajniji dio ovog paketa od 49, 6 miliona eura, kako je navedeno, je namijenjeno za finansiranje gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske (Zoran Coli? / Tanjug)

Ministrica za eurointegracije Srbije Jadranka Joksimović i komesar za pristupne pregovore Johannes Hahn potpisali su u Briselu dio Instrumenta pretpristupne pomoći za 2017. godinu u iznosu od više od 97 miliona eura.

Novac će biti iskorišten u oblasti energetike i zaštite živote sredine, kao i za učešće u programima EU-a (cosme, horizon 2020, erasmus+) poručili su Joksimović i Hahn.

Joksimović je prilikom potpisivanja dijela IPA za 2017. naglasila da će tih 97 miliona eura biti namijenjeni za važne razvojne projekte i održivi razvoj Srbije.

”Najznačajniji dio ovog paketa od 49, 6 miliona eura je namijenjeno za finansiranje gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske. To je jedan od najznačajnih projekata koji bi trebalo da podrži energetsku diversifikaciju u Srbiji, stabilnost u snabdijevanju i jačanje gasne infrastrukture. To je od izuzetnog značaja za građane Srbije”, poručila je Joksimović.

Upravljanje otpadnim vodama

Drugi dio sredstava od više od 28 miliona eura odnosi se na projekte u oblasti životne sredine i bit će usmjerene za upravljanje otpadnim vodama u Brusu i Blacu, za sistem za prečišćavanje otpadnih voda u Kraljevu, kao i na brojne projekte iz oblasti životne sredine, (separacije otpada) za 19 općina u Srbiji.

”To su izuzetno važne stvari koje građanima na lokalu predočavaju šta znači proces evropskih integracija i zašto je on najbolja podrška našem razvojnom procesu”, kaže Joksimović.

Ona je naglasila da i pored pažnje koje posljednjih dana dobijaju političke stvari koje opterećuju i eurointegracioni put Srbije, zemlja nastavlja da bude fokusirana na sopstveni razvoj.

”Za razliku od nekih drugih u regionu, mi stvari posmatramo drugim očima – kroz razvoj, saradnju, poštovanje principa i pre svega interesa naših građana. Jedino na taj način možemo da radimo na boljoj budućnosti naše zemlje i svih građana”, kaže Joksimović.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO