Nebojša Medojević štrajkuje glađu u zatvoru

Medojević je već u zatvoru zbog odbijanja da svjedoči u drugom predmetu (Reuters)

Marina Medojević, supruga jednog od čelnika opozicijskog Demokratskog fronta Nebojše Medojevića, potvrdila je crnogorskim medijima da joj suprug “štrajkuje glađu od dolaska u zatvor”.

Prema njezinim riječima, Medojević “dobrovoljno boravi u samici koja je pod 24-časovnim videonadzorom”.

“Prvi put u istoriji crnogorskog pravosuđa, moj suprug je kidnapovan po nalogu Višeg suda, uz skandalozno obrazloženje da njemu nije određen pritvor, već da je stavljen u zatvor”, navela je Medojevićeva supruga, a prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Dodala je kako je u štrajku glađu “zbog protivzakonitog i protivustavnog hapšenja za javno izgovorenu riječ uprkos poslaničkom imunitetu”.

 

Imaju status svjedoka, a ne okrivljenih

Prethodno je Viši sud u Podgorici potvrdio da zastupnici Demokratskog fronta Milan Knežević i Nebojša Medojević imaju status svjedoka, a ne okrivljenih, te da im je određeno stavljanje u zatvor, a ne pritvor, zbog čega nisu primijenjene odredbe vezane za imunitet zastupnika.

Tanjug prenosi da je Sud uvažio žalbe Specijalnog državnog tužilaštva i donio odluku o upućivanju u zatvor Kneževića i Medojevića, zbog odbijanja da svjedoče u predmetima tužitelja.

Iz Višeg suda su kazali da Ustav predviđa imunitet zastupnika i da je njegovom odredbom propisano da se protiv zastupnika ne može pokrenuti kazneni postupak niti odrediti pritvor bez odobrenja Skupštine Crne Gore, osim ako je zatečen u počinjenju kaznenih djela za koja je propisana kazna zatvora u trajanju duljem od pet godina, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Mjera dok ne pristane svjedočiti

Navodi se i da je Sud u istom slučaju “našao i dao razloge da se radi o nepostupanju po građanskoj obavezi svjedoka da svjedoči”, što je za posljedicu imalo stavljanje u zatvor i ne predstavlja ni pokretanje kaznenog postupka ni pritvor, kako kažu, već mjeru prinude za ispunjenje građanske dužnosti.

Objasnili da zato mjera traje dok svjedok ne pristane svjedočiti, a najdulje to može dva mjeseca.

“Radi se o svjedoku, a ne o okrivljenom i o stavljanju u zatvor, a ne o pritvoru, zbog čega nisu primijenjene odredbe vezane za imunitet”, kazali su iz Višeg suda.

Knežević i dalje u parlamentu

Predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević uhapšen je po nalogu Višeg suda u Podgorici u predmetu povodom tvrdnji o primanju i davanju mita, potvrdila je crnogorska policija.

Milan Knežević je ranije poručio da se neće dobrovoljno predati policiji.

I drugu noć Knežević je, zajedno sa stranačkim kolegama, proveo u crnogorskom parlamentu kako bi izbjegao hapšenje.

Branitelji Medojevića i Kneževića uložili su žalbu Apelacionom sudu tražeći ukidanje mjere.

Iz crnogorskog parlamenta su zatražili da sud odluči po žalbama u roku od 48 sati.

Izvor: Al Jazeera i agencije