Nacionalne savjete u Srbiji bira 22 manjinske zajednice

Broj članova savjeta zavisi od brojnosti nacionalne zajednice - minimalan je 15, a maksimalan 35

Pripadnici 22 manjinske zajednice u Srbiji biraju u nedjelju svoje predstavnike za nacionalne savjete nacionalnih manjina.

Pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i slobode u Ministarstvu državne uprave Srbije Ivana Antić rekla je za Tanjug da 18 nacionalnih manjina članove savjeta bira na neposrednim izborima, a četiri – hrvatska, crnogorska, makedonska i ruska putem elektorskih skupština.

Te četiri elektorske skupštine bit će održane u Beogradu od 12:00 sati.

Članovi savjeta imaju ovlaštenja u oblasti kulture, informisanja i obrazovanja i službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Njihov broj zavisi od brojnosti nacionalne zajednice – minimalan je 15, a maksimalan 35.

Rusini i Albanci prvi na listi

“Nacionalne manjine do 10.000 ljudi biraju 15 članova saveta, do 20.000 – 19, do 50.000 – 23, a ukoliko ih je između 50 i 100.000 biraju 29 članova saveta” rekla je Antić.

Ona je navela da će sve nacionalne manjine, poput Mađara, Bošnjaka, Roma, koje imaju više od 100.000 pripadnika, birati 35 predstavnika.

Antić je podsjetila da prestavnici poljske i ruske zajednice do sada nisu imali formirane savjete.

Najviše listi – sedam, odnosno šest, podnijeli su Rusini i Albanci.

Romi su predali pet, Bošnjaci, Rumuni i Slovaci po četiri, Aškalije, Egipćani, Nijemci i Česi po tri, Bugari, Bunjevci, Vlasi i Mađari imaju po dvije, dok su grčka, poljska i slovenska manjina prijavile po jednu listu.

Izvor: Agencije