Šef UNMIK-a pozvao Prištinu da povuče takse Srbiji i BiH

Prištini je povlačenje spornih taksi sugerirala i američka administracija (EPA)

Šef Misije UN na Kosovu (UNMIK) Zahir Tanin ocijenio je da su takse Kosova na robu iz Srbije i BiH “jasna povreda sporazuma CEFTA” te je poručio kosovskim vlastima da ih “povuku”.

“Pratim s ozbiljnom zabrinutošću nedavne događaje, koji su danas kulminirali izjavama ostavki gradonačelnika četiri sjeverne opštine”, na Kosovu, naveo je Tanin u saopćenju.

Vođe svih strana pozvao je da “pokažu veću suzdržanost i izbjegnu dalju provokaciju, koja može ugroziti izglede za normalizaciju odnosa ili potencijalno eskalirati tenzije”, navedeno je u saopćenju šefa UNMIK-a.

Prištini je povlačenje spornih taksi sugerirala i američka administracija, a tu je poruku State Department objavio u saopćenju nakon susreta kosovskog predsjednika Hashima Thacija i američkog državnog sekretara Mikea Pompea u Washingtonu.

Zahtjev CEFTA-i

Vlada Srbije zaprijetila je u utorak navečer tužbom Stalnom arbitražnom sudu u Den Haagu (PCA) ako CEFTA u okviru svojih regulatornih tijela u roku od 90 dana ne riješi problem spornih taksi koje je Priština uvela za robu iz Srbije i BiH, a svoj zahtjev uputila je Misiji UN-a na Kosovu, koja je u ime kosovskih vlasti potpisnik sporazuma za teriotirij Kosova, te generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić poručio je da carinske takse neće biti ukinute bez snažnog međunarodnog pritiska na Prištinu pa Dačić očekuje brzu reakciju Odbora CEFTA-e na zahtjev Vlade Srbije.

Avni Arifi, savjetnik kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, rekao je da će “prije pasti vlada” Kosova nego što će biti ukinute takse na robu iz Srbije, objavili su prištinski mediji.

Izvor: Agencije