U Sloveniji otkriveno 85 migranata, uhapšeni državljani Srbije i Hrvatske

Ministar unutrašnjih poslova Slovenije kaže da se još nisu stekli uslovi za uklanjanje žičane ograde na granici s Hrvatskom (EPA)

Slovenačka policija privela je 55 ilegalnih migranata nedaleko od Kopra i uhapsila trojicu muškaraca koji su im pomagali u nezakonitom prelasku granice, među kojima su i dva državljana Srbije, saopštila je policija.

To se dogodilo krajem prošle nedelje u tri odvojene akcije, a najveći broj migranata otkriven je kada su policajci na putu Dolnji Zemon-Ilirska Bistrica zaustavili privatni automobil hrvatskih registarskih tablica, koji je vozio hrvatski državljanin (47), dok je suvozač bio državljanin Srbije (48).

Malo zatim zaustavili su i kombi hrvatskih registracija, koji je vozio još jedan državljanin Srbije (37), a u kome je bilo 28 migranata iz Pakistana i Indije, od kojih je većina vraćena u Hrvatsku, dok je devet maloletnih osoba izrazilo nameru da u Sloveniji zatraže azil.

Još 30 stranaca koji su krajem nedelje nezakonito prešli iz Hrvatske u Sloveniju zatečeno je u okolini Novo Mesto i u vezi sa njihovim statusom još su u toku policijski postupci.

Ograda na granici ostaje

Područje pod kontrolom policijske uprave Novo Mesto, gde je poslednjih meseci registrovan pojačani priliv migranata dolinom reke Kupe, krajem nedelje posetio je i ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar, rekavši da su ga lokalni stanovnici pitali o bezbednosti tog područja s obzirom na ilegalne migracije, ali i upozorili na problematiku koju za tamošnji turizam predstavlja pitanje žičane ograde uz Kupu, čime se toj delatnosti nanosi šteta.

Kako su preneli lokalni mediji, Poklukar je kazao da će nova vlada na onim delovima granice uz Kupu koja je najizloženija ilegalnim prelazima uskoro  postaviti dodatne tehničke prepreke, ali ne bodljikavu žicu, nego metalne panelne ograde.

Ograda na delu granice sa Hrvatskom, kao jedna od zaštitnih mera koju je u vreme velike migrantske krize uvela tadašnja vlada, ostaje i dalje, jer još nisu nastupili uslovi da se prepreke uklone, rekao je Poklukar.

Izvor: Agencije