Veseli: Kosovo će ispuniti međunarodne obaveze, uključujući i one u vezi sa Specijalnim sudom

Veseli nema podršku većine poslanika svoje stranke za stavove koje iznosi (EPA)

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veseli izjavio je da će Kosovo poštovati medjunarodne obaveze, uključujući i one u vezi sa Specijalnim sudom.

Kako je saopšteno iz Skupštine Kosova, tokom susreta sa američkim ambasadorom na Kosovu Gregom Delawiem, Veseli je razgovarao o poslednjim dogadjajima na Kosovu i agendi skupštinskih aktivnosti za 2018. godinu.

“Tokom sastanka Veseli i Delawie iskazali su potrebu zajedničkih stavova za pitanja nacionalnog interesa Kosova. Veselj je rekao da će Kosovo ispuniti svoje obaveze prema međunarodnoj zajednici do kraja, uključujući i Specijalni sud”, kaže se u saopštenju.

Predsednik kosovskog parlamenta takođe je istakao poznate stavove da će Kosovo slediti agendu evropskih integracija i da će na ovom putu za glavnog partnera smatrati SAD.

“Nepravda u ime pravde”

Veseli je zahvalio američkom ambasadoru za stalnu podršku koju SAD daju Kosovu, dodaje se u saopštenju.

Iako u saopštenju sem načelnih tema nije navedeno o čemu su konkretno razgovarali Veseli i Delawie, glavno pitanje bilo je insistiranje na održavanju vanredne sednice skupštine o zahtevu 43 poslanika za ukidanje Specijalnog suda.

To pitanje biće na dnevnom redu sednice predsedništva Skupštine Kosova, koja je zakazana za sredu, 17. januar.

Veseli je u autorskom tekstu za portal gazetaexpress.com ove nedelje napisao da je jasno da je Specijalni sud štetan za Kosovo, ali je i dodao da će ta institucija biti osnovana, jer “država Kosovo nema snage da to zaustavi”.

“Kosovo je najmanje zaslužilo da mu se to desi, ali će se ipak desiti i pored stotina argumenata koje imamo protiv. Ovo je nepravda koja će se desiti u ime pravde”, napisao je Veseli.

Incijativu za izglasavanje Zakona o ukidanju Specijalnog suda pokrenuli su poslanici stranke na čijem je čelu Veseli uz podršku poslanika albanskih stranaka članica vladajuće koalicije u Prištini.

Prištinski mediji pišu da Veseli u stavovima koje je izneo u kolumni nema podršku većine poslanika svoje stranke u kosovskom parlamentu.

Izvor: Agencije