Slučaj Energopetrol: Oslobađajuća presuda Brankoviću i drugima

Optuženi su se teretili da su sklapanjem ugovora s hrvatsko-mađarskim konzorcijem INA-MOL o dokapitalizaciji Energopetrola oštetili Federaciju za 16,5 miliona eura (Arhiva)

Općinski sud u Sarajevu u prvostepenom postupku izrekao je oslobađajuću presudu u slučaju dokapitalizacije Energopetrola, javlja reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

Izrečena je oslobađajuća presuda bivšem premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Nedžadu Brankoviću za nesavjestan rad u službi te bivšem direktoru Energopetrola Namiku Bušatliću za sklapanje štetnog ugovora.

Oslobađajuće presude prema optužnici za pomaganje pri sklapanju štetnog ugovora izrečene su i članovima vladine komisije za pripremu tendera za dokapitalizaciju te naftne kompanije – Kasemi Ćatović, Ahmedu Žiliću, Mirku Puljiću, Seadu Kresi, Safetu Prohi, Anki Šešlija i Almi Haseta.

Nakon izricanja presude, Branković je rekao novinarima: “Od početka sam govorio da je ovo proces protiv lika, a ne protiv djela. Mislim da neko konačno treba da odgovori kome su trebala ova imena na optuženičkoj klupi. To je sve što mogu da kažem.”

Milionska šteta

Oni su se teretili da su sklapanjem ugovora s hrvatsko-mađarskim konzorcijem INA-MOL o dokapitalizaciji Energopetrola oštetili Federaciju BiH za 16,5 miliona eura.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je 7. marta 2014., a potvrđena krajem tog mjeseca.

Navedeni ugovor je 2006. potpisao bivši federalni premijer Ahmet Hadžipašić.

Kako je ranije objavljeno, Vlada Federacije BiH  je prodala 67 posto svog dijela Energopetrola d.d., čime je konzorcij INA-MOL postao većinski vlasnik i stekao status upravljača društvom.

Izvor: Al Jazeera i agencije