Prekinuta konstitutivna sjednica Skupštine Kosova

U Prištini je održana konstitutivna sjednica Skupštine Kosova. Nakon ovjere mandata, zastupnici su položili zakletve, no nije izabran predsjednik skupštine.

Predlaže ga najveća parlamentarna grupa, u ovom slučaju koalicija PAN – Demokratska partija, Savez za budućnost Kosova i Inicijativa, a bira se većinom glasova zastupnika.

Predstavnici te koalicije zatražili su stanku za dodatne konsultacije o kandidatu za predsjednika Skupštine, Kadriju Veseliju. Taj prijedlog, međutim, nije prošao – 60 zastupnika je glasalo za, a 60 protiv. Zasjedanje je potom prekinuto, a nastavak rada najavljen je za sutra.

Pobjednici izbora

Veseli je predsjednik Demokratske partije Kosova koja je dio koalicije sa Alijansom za budućnost Kosova, čiji je lider Ramush Haradinaj kandidat za premijera te koalicije i Inicijative.

PAN koalicija, ili velika koalicija proizašla iz rata, na izborima 11. juna osvojila je 39 zastupničkih mjesta, od ukupno 120, što nije dovoljno za izbor predsjednika skupštine, kao ni za formiranje nove vlade.

Ipak, u DPK su optimisti i uvjereni su kako će osigurati dovoljan broj glasova za formiranje vlade, iako do sada nije bilo nikakvih zvaničnih pregovora sa drugm strankama.

Stranke druge po veličini koalicije okupljene oko Demokratskog saveza Kosova odlazećeg premijera Ise Mustafe tvrde kako neće glasati za Veselija.

Formiranje vlade

I kandidat za premijera pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti je odbacio mogućnost saradnje sa PAN koalicijom.

Inače, Samoopredjeljenje je pokret koji je samostalno izašao na junske izbore i osvojio 31 poslaničko mjesto, dok je trećeplasirana koalicija stranaka okupljenih oko Demokratskog saveza sa 30 osvojenih mandata.

Od dana formiranja skupštine teče ustavni rok od 15 dana za formiranje nove vlade.

Izvor: Al Jazeera i agencije