Živaljević: Moje prisustvo u Sobranju nije bilo tajno

Goran Živaljević tvrdi da je za boravak u Sobranju dobio odobrenje savjetnika za sigurnost predsjednika Makedonije (AP)

Bivši savjetnik za sigurnost u Ambasadi Srbije u Makedoniji Goran Živaljević negirao je tvrdnje stranke VMRO-DPMNE da mu makedonske institucije nisu dale odobrenje da uđe u parlament Makedonije tokom incidenta u  Sobranju nakon održanih parlamentarnih izbora krajem aprila ove godine.

“Moje prisustvo u Sobranju nije bilo ni tajno, ni skriveno. Moja misija nije bila niti tajna, niti nedobronamerna, a povrh svega, makedonske službe su bile upućene”, rekao je Živaljević za Tanjug, u prvom oraćanju javnosti od tih događaja.

On je istakao da je za boravak u Sobranju dobio odobrenje savjetnika za sigurnost predsjednika Makedonije Siniše Aleksovskog.

VMRO-DPMNE negirao Vučića

“Taj čovek je znao za razlog mog boravka tamo i o tome je bio obavešten. Moja misija tamo nije bila tajna i bila je dobronamerna u odnosu na bezbednost Makedonije, u kontekstu saradnje koju imamo sa bezbednosnim službama Makedonije”, naveo je Živaljević.

Kako je dodao, saopćenje VMRO-DPMNE namjerno preskače instancu predsjednika Republike.

“Moje prijavljivanje za aktivnost te večeri, 27. aprila, bilo je usmereno na sam Kabinet predsednika i njegovog savetnika za bezbednost”, izjavio je Živaljević.

Makedonski VMRO-DPMNE negirao je ranije u srijedu tvrdnje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da su pojedine makedonske institucije dale odobrenje Živaljeviću da uđe u parlament Makedonije tokom incidenta u Sobranju poslije održanih parlamentarnih izbora krajem aprila.

VMRNO-DPMNE je tada bila vladajuća stranka.

EK: Mirno riješiti sporna pitanja

Vučić je izjavio prije dva dana da su zaposleni u Ambasadi Srbije u Makedoniji povučeni na konsultacije nakon što je od nadležnih obavještajnih organa “dobijeno dovoljno dokaza o veoma ofanzivnom delovanju protiv organa i institucija Srbije”.

Makedonski premijer Zoran Zaev je kazao da makedonska Vlada “nikada nije imala namjeru, niti je dala uputstva za izvršenje bilo kakvih kontraobavještajnih aktivnosti protiv ili na račun bilo koje susjedne zemlje, uključujući i Republiku Srbiju”.

Evropska komisija ranije je pozvala Srbiju i Makedoniju da pokažu uzdržanost i mirno riješe sporna pitanja poslije povlačenja osoblja Ambasade Srbije iz Skoplja.

Izvor: Agencije