Amiru Zukiću ukinut pritvor

U predmetu 'Bosna', pored Amira Zukića, optuženo je još osam osoba (Arhiva)

Općinski sud Sarajevo uvažio je prijedlog odbrane i ukinuo pritvor Amiru Zukiću, generalnom sekretaru Stranke demokratske akcije, optuženom u predmetu “Bosna”, potvrđeno je Feni u ovom sudu.

Zukiću će kasnije u petak biti pušten iz pritvora, a određene su mu mjere zabrane.

U četvrtak je održano ročište povodom prijedloga za puštanje iz pritvora Zukića, podnesenog nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je usvojio Zukićevu apelaciju, utvrdivši povredu njegovih prava.

Zukić je 6. juna podnio apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine protiv rješenja Kantonalnog suda Sarajevo, koji mu je odredio mjere pritvora nakon što je uhapšen 17. februara, u sklopu predmeta “Bosna”.

Optuženo još osam osoba

U međuvremenu je 14. jula Zukiću produžen pritvor za još dva mjeseca.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na sjednici Velikog vijeća 18. jula donio zaključak da su Zukiću povrijeđena prava na ličnu slobodu i sigurnost, osigurana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, “jer su redovni sudovi propustili u odluci o produženju mjere pritvora apelantu, uz postojanje osnova sumnje, dati relevantne i dovoljne razloge za produženje mjere pritvora, pri tome ponavljajući iste razloge i stereotipna obrazloženja bez uvažavanja specifičnih okolnosti koje zahtijeva kontinuirani pritvor”.

U predmetu “Bosna”, pored Zukića, optuženo je još osam osoba, a koji se terete za više krivičnih djela u vezi s nezakonitim zapošljavanjem.

Suđenje u ovom predmetu počelo je 23. maja.

Izvor: Agencije