Brnabić: Uvesti Srbiju u red uspješnih država

Posebna sjednica Skupštine Srbije na kojoj će biti birana nova vlada završila je današnji rad, a raspravu o davanju povjerenja mandatarki Ani Brnabić nastavlja sutra.

Predstavljajući svoj ekspoze, mandatarka Brnabić rekla je kako je “važno da se usaglasimo oko prioriteta i napravimo društveni dogovor oko toga šta zajedno možemo i moramo da postignemo da bismo u Srbiju uveli u red uspešnih država”, javlja Tanjug.

“Vreme koje je pred nama pokazaće koliko smo kao društvo i pojedinci hrabri da zajedno pomerimo granice i zakoračimo u budućnost svih nas”, rekla je Brnabić.

“U politiku sam ušla iz privrede, a iz ljubavi prema Srbiji. Vratila sam se iz najbolje želje da uradim nešto za svoju zemlju. Čast je služiti Srbiji, kako bi se ona menjala nabolje” kazala je Brnabić.

Ona je istakla da će njen tim raditi jedinstveno, da će nastupati zajednički u odbrani svojih stavova i odluka.

“Najveća odgovornost biće na meni, neću se skrivati iza saradnika, redovno ću izveštavati javnost o tome šta nameravamo, podsticaću konstruktivnu kritiku i uprkos uvredama u javnom govoru koje su mi već upućene proteklih dana i koje mogu da očekujem i ubuduće, ja ću istinu i činjenice braniti s dostojanstvom i dignitetom, ” poručila je Brnabić. 

Važnost digitalizacije

Ona je istakla kako je Srbija spremna da predvodi region u digitalizaciji, dodavši da „samo pobednička društva idu u susret promenama“. 

„Digitalizacija otvara mogućnosti za lakši život građana, jeftinije usluge i povezivanje među ljudima“, objasnila je Brnabić. 

Ocijenila je da digitalizacija pruža šansu za nova, bolje plaćena radna mjesta, može doprinijeti povećanju izvoza i prilika je da se zaustavi odliv mozgova.

Brnabić je kazala da je birokratija prepoznata kao jedan do najvećih problema društva, jer troši najveće resurse, a njena vlada će, kako je dodala, raditi na promjenama.

„Ono što sada uradimo na polju digitalizacije odrediće mesto Srbije na svetskoj mapi u godinama i decenijama koje dolaze. Moja misija je modernizacija našeg društva u svim segmentima. Radeći na digitalizaciji stvaraćemo društvo koje pruža jednake šanse svim građanima“, podvukla je Brnabić. 

U odnosu na broj stanovnika, Srbija je jedna od zemalja sa najmanje zaposlenih u javnoj upravi, ali će najveći izazov biti da javni službenici budu efikasni i fokusirani na građane, poručila je Brnabić.

Ona je rekla da u javnoj upravi u Srbiji ima 6,4 zaposlena na 100 stanovnika, dok je prosjek u Evropskoj uniji 8,5 zaposlenih na 100 stanovnika.

Prioritet buduće vlade, dodala je, bit će omogućavanje efikasnijih i jeftinijih usluga za građane.

‘Istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda’

Nastavak evropskih integracija i kontinuitet u reformama i vanjskoj politici su okviri rada njenog budućeg kabineta.

Brnabić je rekla da samo dijalog obezbjeđuje stabilnost i osnov za dalji razvoj kojem Srbija teži.

Navela je da će njena vlada slijediti dosadašnju politiku prema Rusiji, proširivati dobre odnose s Kinom, Indijom te Južnom Korejom, ali i da će nastaviti graditi dobre odnose sa SAD-om u svim segmentima. 

“Na današnji veliki dan, veliki srpski praznik [Vidovdan], želim da poručim da nastavljamo politiku mira na Kosovu i Metohiji s ciljem postizanja istorijskog pomirenja srpskog i albanskog naroda”, rekla je Brnabić.

 Poručila je da je neophodno hitno formiranje Zajednice srpskih opština na principima Briselskog sporazuma.

 Ekspoze je zaključila riječima da „će Srbija ovog puta svoju šansu iskoristiti”. 

„Nove mogućnosti pred nama ne zavise ni od koga, ni od čega drugog, već samo nas samih i naše spremnosti da pobedimo u velikoj međunarodnoj utakmici. Ulazimo u dinamičan proces digitalizacije, modernizacije, intenzivnog obrazovanja i rada, proces brzog rasta, značajnog životnog standarda i boljeg života svih građana”, naglasila je Brnabić. 

Vulin predložen za ministra odbrane

Brnabić je predložila sastav nove vlade. Većina ministara ostaje na dosadašnjim funkcijama. Ministri Aleksandar Vulin i Zoran Ðorđević rotirat će se na ministarskim funkcijama, pa će Vulin biti ministar odbrane, a Ðorđević ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Nova vlada imat će četiri potpredsjednika, 18 resora i tri ministra bez portfelja.

Skupština Srbije usvojila je u ponedjeljak izmjene Zakona o ministarstvima, koje predviđaju osnivanje dva nova ministarstva – za zaštitu životne sredine i za evropske integracije.

Vlada će biti izabrana ako za nju glasa skupštinska većina.

Nova vlada Ane Brnabić bit će 15. po redu od 1990. godine, kada je u Srbiji uveden višestranački sistem.

Odluka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da mandat za sastav buduće vlade povjeri dosadašnjoj ministrici državne uprave i lokalne samouprave izazvala je oštra reagiranja opozicije.

Dok su koalicijski partneri podijeljeno reagirali na Vučićevu odluku, konzervativni dio opozicije optužuje novog šefa države da je pokleknuo pod pritiscima i utjecajima Washingtona te da Brnabić uopšte nije njegov izbor, već odluka koju mu je nametnuo Zapad.

Izvor: Al Jazeera i agencije