Antifašisti: Zagreb mora ostati nepokoreni grad

Mirnim prosvjedom približno 1.000 ljudi na Trgu maršala Tita u Zagrebu Antifašistička liga obilježila je Dan antifašističke borbe uz potporu većeg broja organizacija civilnog društva i nekih političkih stranaka.

Upozorili su na nastojanja da se izbriše sjećanje na dio hrvatske povijesti koja se obilježava tim danom te su poručili kako ne žele promjenu imena trga.

Najavili su kako s Trga maršala Tita žele poslati simboličku poruku da se radi o “čovjeku koji je pojedinačno najzaslužniji da obilježavamo Dan antifašističke borbe”.

Podsjetili su kako se na taj dan obilježava 76. godišnjica početka oružanog otpora fašističkoj okupaciji zemlje, otpora koji je, kako tvrde, prerastao u daleko najveću oružanu borbu na tlu okupirane Europe, a protiv vojski nacističke Njemačke, fašističke Italije i njihovih lokalnih saveznika, ustaša i četnika.

Povjesničar Hrvoje Klasić pred okupljenima je poručio da prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nikako nije smio dopustiti da se devedesetih godina prošlog stoljeća preko noći u Zagrebu mijenjaju imena ulica partizanskih heroja. 

Rekao je kako su “danas ovdje, kako ne bismo dopustili da Zagreb postane pokoreni grad”. Za njega “Zagreb mora ostati, nepokoreni, antifašistički grad”.

Službena svečanost obilježavanja Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj održana je u četvrtak u šumi Brezovica kod Siska u znak sjećanja na osnivanje prve naoružane antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu – Prvog sisačkog partizanskog odreda, 22. lipnja 1941. godine.

Svečanost, bez mnogo gostiju, u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Hrvatske, Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, počela je polaganjem cvijeća brojnih izaslanstava, među kojima su bili izaslanstvo SABA RH, Grada Siska i županije Sisačko-moslavačke, predsjednice Republike, istarskog župana Valtera Flege, predsjednika Hrvatskog sabora Jasena Mesića, predsjednika Vlade, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, te drugih.

Predsjednik SABA RH Franjo Habulin čestitao je okupljenima Dan antifašističke borbe i kazao kako je osnivanje sisačkog partizanskog odreda događaj koji se voljom vlasti u današnjoj Republici Hrvatskoj slavi kao Dan antifašističke borbe, čime se odaje poštovanje koje borci sisačkog odreda zaslužuju.

‘Širenje laži o antifašizmu’

No, povijesna je istina da je on bio lokalnog karaktera i kako je tek bio nagovještaj onoga što će doći, a to je ustanak protiv okupacije i svih koji su okupatorima služili, čiji je početak bio u Srbu, 27. srpnja 1941., ustvrdio je.

Pri tome, najmanje je važno koliko je bilo Hrvata u sisačkom odredu, a koliko je Srba sudjelovalo u akcijama u Srbu, kazao je Habulin.

Važno je, dodao je, da je to bio ustanak protiv okupatora i domaćih pomagača, što je Hrvatsku kao dio Jugoslavije stavilo na stranu pobjednika Drugog svjetskog rata. 

Habulin je napomenuo da je to dobro poznato, ali da “naši mladi o tome većinom nemaju pojma te da se laži o antifašizmu sustavno šire kroz obrazovanje i dobar dio medija”, prenosi Hina.

Dodao je kako je suvremena Europa utemeljena na antifašizmu, dok, kaže Habulin, u hrvatskoj javnosti dolazi do obnove fašizma odnosno ustaštva, iako je, kako je rekao, većina Hrvata i pripadnika drugih nacionalnosti koji su živjeli u Hrvatskoj te sve ono što je bilo dobro i plemenito u Hrvatskoj, bilo aktivno na strani ustanka.

“Na ovom je mjestu prije 76 godina osnovana prva antifašistička postrojba u Hrvatskoj pod vodstvom Vlade Janića Cape”, podsjetio je u svom govoru izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, istarski župan Valter Flego.

Zbog toga, dodao je, na tom mjestu stoji s ponosom i zahvalnošću prvim antifašistima.

“Vođen idealima slobode, jednakosti i socijalne pravde narodnooslobodilački pokret razvio se u Hrvatskoj kao nigdje u Europi. Baš zbog toga valja se iznova sjetiti da je put do slobodne i neovisne europske Hrvatske bio dug, mučan i težak, te da je za sobom ostavio tisuće i tisuće poginulih. A posebno sam ponosan što su u sastavu Sisačkog partizanskog odreda djelovala i dva Istranina”, rekao je Flego.

Dodao je kako su temelji hrvatske države postavljeni u vihoru Drugoga svjetskoga rata, a te su vrijednosti potvrđene u Domovinskom ratu. Braneći antifašizam, mi branimo demokraciju, zaključio je Flego.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček rekla je da je sve donedavno deklariranje kao antifašista bilo je deplasirano jer se to podrazumijevalo, ali da to ponovo treba javno govoriti u školi i na radnome mjestu jer su se pojavile sile koje ne misle tako.

“Štoviše, među nama su se pojavili neki koji javno zatiru svjetlu tradiciju antifašizma  svojim relativiziranjem ustaških zločina, te tako baciti ljagu na Hrvatsku. Štoviše, glavni falsifikatori i krivotvoritelji povijesti danas se nagrađuju. Ne može se biti antifašist prema potrebi, ili si antifašist ili si fašist”, rekla je Ikić Baniček.

Božinović: U Hrvatskoj nema fašizma

Iako je protokolom bilo predviđeno da govori na svečanosti, ministar Božinović je samo dao izjavu novinarima.

“Hrvatska se država temelji na antifašističkim vrijednostima, kao što je temelj suvremene samostalne Republike Hrvatske Domovinski rat. Hrvatska se u Drugom svjetskom ratu našla na strani pobjednika i te vrijednosti danas baštinimo”, rekao je Božinović.

Na pitanje je li danas potrebna borba protiv fašizma, Božinović je istaknuo kako danas u Hrvatskoj nema fašizma, a dodao je, ukoliko ga ima u marginalnim pojavama, kao i svugdje u svijetu, tome se treba suprotstaviti.

Nevladina udruga U ime obitelji (UIO) izvijestila je međunarodne institucije i institucije EU o, kako navode, “zamjetnom porastu lijevog (komunističkog) ekstremizma u Hrvatskoj”, a koji se, kažu, ogleda i u tome što različite udruge, institucije i političke stranke javno “zagovaraju rehabilitaciju i veličaju lik i djelo jugoslavenskog komunističkog diktatora Josipa Broza Tita”.

“Iako je prošlo 27 godina od pada komunističkog režima u Hrvatskoj, jedan od najljepših trgova Zagreba još uvijek nosi ime komunističkog diktatora – ‘Trg maršala Tita'”, navode iz Udruge.

Izvor: Al Jazeera i agencije