Video: Vojska Srbije predstavila novo naoružanje na Dan pobjede

Vojska Srbije na Dan pobjede i Dan Vojske Srbije, a u okviru centralne svečanosti “Čelik 2017.”, u utorak je predstavila novo naoružanje.

Svečanost se održavala na poligonu Nikinci, a, između ostalog, prikazani su nova puška, sistem ALAS, kao i vozila “Miloš”, “Lazar” i druga.

Aktualni predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je vojna vježba bila kompleksan i vrlo dobro organiziran prikaz sposobnosti vojske, ali i prilika da se građanima pokaže ko brine o njihovoj sigurnosti, a onima koji bi se možda usudili nanijeti Srbiji neku neprijatnost pokaže da se Srbija ima čime i može braniti.

Rekao je i da u obilježavanju Dana pobjede Srbija učestvuje kao zemlja koja je dala veliki doprinos i mnoge žrtve u toj borbi.

Istakao je da se Srbija kroz historiju uvijek branila i dodao da je pratio više vježbi vojski i da potpuno mirno može reći da Srbija ima izvanrednu vojsku.

“Ovo je bila višeslojna vežba… bilo je šest, sedam raznih vrsta zadataka i učestvovanja više rodova vojske… Sve je bilo izvanredno organizovano”, zaključio je Nikolić.

Premijer i novoizabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan na činjenicu što je predstavnik naroda koji je od početka bio na strani slobode, a protiv fašizma, ocjenjujući da pobjedu u Drugom svjetskom ratu Srbija ne bi uspjela izvojevati bez ruske podrške i pomoći.

Čestitajući Dan pobjede srpskom, ruskom, ali i svim narodima koji su učestvovali u borbi protiv fašizma, rekao je da je 9. maj veliki dan za cjelokupno čovječanstvo, “koji proslavljamo, pre svega, poštujući i sećajući se desetina miliona onih koji su položili živote za odbranu čovečanstva i za odbranu elementarnih civilizacijskih vrednosti i slobode”.

Na vojnoj vježbi izvršeno je gađanje artiljerijskim i raketnim naoružanjem te prikazano djelovanje tenkova, aviona, ali i pješadijskog naoružanja.

Prikazane su performanse i mogućnosti sredstava, među kojima su višenamjenska oklopna vozila “Miloš” i “Lazar”, sistemi “Morava” i “Oganj” i samohodna haubica “Nora”.

Prikazani su i novi model modularne puške, univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica (UPARS), a prvi put široj javnosti predstavljen je i sistem ALAS.

Izvor: Agencije