U Albaniji otkrivena mreža krijumčara migranata

Migranti do željenih odredišta i dalje pokušavaju stići preko Balkana, često uz pomoć krijumčara (Arhiva)

Albanska policija otkrila je najveću mrežu krijumčara migranata od početka krize i u nekoliko operacija od početka septembra uhapsila 18 osoba, objavilo je državno tužiteljstvo.

Osumnjičeni za krijumčarenje ljudi optuženi su da su radili za podružnicu koja je organizirala prolazak migranata sa Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike prema Austriji i Njemačkoj, precizira se u saopćenju.

Istraga je pokazala da je ta mreža bila dobro organizirana i preko Grčke, Albanije, Kosova, Srbije i Mađarske vodila migrante u Austriju i Njemačku, rekao je glasnogovornik albanskog tužiteljstva Albi Serani.

Hapšenja na sjeveru Francuske

Krijumčari su tražili od 900 do 1.250 eura po osobi za prebacivanje do odredišta u zapadnoj Evropi, dodao je isti izvor.

Još četiri osobe osumnjičene da pripadaju toj mreži albanskih krijumčara uhapšene su u utorak u Calaisu, na sjeveru Francuske, objavili su tamošnji izvori.

Balkanska ruta, kojom su tokom 2015. i početkom 2016. godine prošle stotine hiljada migranata sa Bliskog istoka, Azije i Afrike prema sjeveru Evrope, zatvorena je u martu 2016. godine.

Migranti, međutim, do željenih odredišta i dalje pokušavaju stići preko Balkana, često uz pomoć krijumčara.

Izvor: Agencije