Aleksandrovič: Rusija koristi Srbiju da izazove rat na Balkanu

'Putina nije briga za Srbiju, samo vas koristi kao još jedan instrument da uništi Evropu', rekao je Aleksandrovič (Arhiva)

Ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksandr Aleksandrovič rekao je da Rusija zloupotrebljava Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala novi rat na Balkanu.

“Vladimira Putina nije briga za Srbiju, samo vas koristi kao još jedan instrument da uništi Evropu”, rekao je on u intervjuu za BIRN.

Aleksandrovič je rekao da se, prema njegovim informacijama, gotovo 300 Srba trenutno bori u Ukrajini. Takvu aktivnost, nastavlja, Ukrajina smatra činom terorizma.

“Srbija je 2014. izglasala zakon koji zabranjuje vašim državljanima da se bore na stranim ratištima. Ali, Srbija ovaj problem ignoriše”, rekao je on, dodajući da vjeruje da su “sadašnje veze između Srba i Rusa velika prepreka rješavanju ovog problema”.

Loš imidž Srbije u Ukrajini

“Ovi srbijanski plaćenici diskredituju vašu naciju u očima prijateljskog ukrajinskog naroda. Nikad vam nismo ništa učinili nažao. Naši parlamentarci ne putuju na Kosovo. Igramo nogometne i košarkaške utakmice protiv Kosova na neutralnoj teritoriji jer Ukrajina ne priznaje kosovske pasoše. I Ukrajinci ne dolaze u Srbiju ubijati Srbe”, rekao je on.

Dodao je da Srbija ima loš imidž u Ukrajini, uprkos slavenskim i pravoslavnim vezama dva naroda, kao i dugoj tradiciji kulturnih veza i saradnje.

“Kad srpski političari putuju na Krim i hvale Putina zbog njegove ‘mudre i snažne politike’, kad imate srpske plaćenike, kad Srbija glasa u UN-u protiv Ukrajine, sve to, naravno, doprinosi negativnom imidžu Srbije u Ukrajini. Imamo zajedničku budućnost u Evropskoj uniji. To je osnova na kojoj možemo izgraditi odlične odnose ako ima dovoljno političke volje”, kazao je on.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije uzvratili su upozorenjem da će, ako se ukrajinski ambasador ne “vrati” u okvire Bečke konvencije, preduzeti određene korake, “uobičajene u ovakvim slučajevima”.

Izvor: Agencije