Slučaj pronalaska oružja kod Vučićeve kuće bez sudskog epiloga

Sanduci s oružjem pronađeni su blizu porodične kuće Aleksandra Vučića (Al Jazeera)

Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je da u slučaju pronađenog oružja nedaleko od porodične kuće predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Jajincima nema osnova za pokretanje krivičnog postupka za krivično djelo iz nadležnosti tog tužilaštva, rečeno je danas agenciji Beta.

“Nakon okončanog predistražnog postupka koji je Više tužilaštvo u Beogradu vodilo u pravcu utvrđivanja činjenica i okolnosti vezanih za ostavljeno oružje u Jajincima i sveobuhvatnih provera izvršenih od strane nadležnih policijskih službi, nismo našli zakonskih osnova za pokretanje krivičnog postupka za krivično delo iz naše nadležnosti”, naveli su iz Tužilaštva.

Krajem oktobra 2016. u Jajincima su pronađeni sanduci s oružjem u kojima su se nalazili “zolja”, nekoliko ručnih bombi i municija.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da, iako policija nema dovoljno dokaza da bi privela osumnjičene, “to ne znači da MUP nema određena saznanja i da ne radi na tome”, javlja Tanjug.

“Naravno da je to prioritet, ali ako ne obezbedimo dovoljno dokaza, besmisleno je da idemo u sudski postupak. Da li sam zadovoljan što je prošlo godinu dana? Svakako da nisam, ali ja ću samo insistirati da se na tom slučaju nastavi da radi kao što se radilo i do sada”, rekao je Stefanović novinarima.

Moguća meta Andrej Vučić

U vrijeme kad je oružje pronađeno Stefanović je izrazio zabrinutost za sigurnost, u to vrijeme premijera, Aleksandra Vučića i saopćio da su na oružju pronađeni tragovi DNK tri osobe, ali da su otisci nađeni jedni preko drugih, pa je bilo teško izolovati jedan koji bi služio za upoređivanje.

Nekoliko dana kasnije Stefanović je kazao i da je policija u blizini Vučićeve porodične kuće u tri dana locirala 97 “sigurnosno interesantnih osoba” i da je saslušano 37, ali da niko nije uhapšen.

Ministar je tada rekao i da Aleksandar Vučić strahuje da je meta bio njegov brat Andrej.

Stefanović je u četvrtak, 26. oktobra, u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanja zastupnika, izjavio da se istrazi o oružju nađenom u Jajincima poklanja maksimalna pažnja, da sigurnosne službe rade svoj posao, ali da ne može iznositi više detalja u javnost.

Izvor: Agencije