Dačić: Surinam povukao priznanje nezavisnosti Kosova

Ministar Dačić podijelio je novinarima kopiju diplomatske note Surinama (EPA)

“Republika Surinam donela je odluku o povlačenju priznanja Kosova kao nezavisne države”, saopštio je novinarima u Beogradu ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je rekao da ga je “posle dugotrajnog rada i brojnih razgovora” ministarka spoljnih poslova Surinama u ponedeljak uveče obavestila da je ta zemlja donela odluku o povlačenju priznanja.

Dačić je naveo da je u noći između ponedeljka i utorka stigla i zvanična nota u kojoj se Srbija obaveštava o potezu Surinama, koji je prošle godine, 8. jula, priznao jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. 

Nakon Dačićeve objave saopštenjem se oglasilo i Ministarstvo spoljnih poslova Kosova, navodeći da nije dobilo nijedan zvanični dokument da je Surinam povukao priznanje Kosova.

“Stoga, u ovim okolnostima, Ministarstvo spoljnih poslova se bazira samo na prijateljskim odnosima između Republike Kosovo i Republike Surinam i noti zvaničnog priznavanja ove države od 8. jula 2016. godine, kojom je Vlada Surinama priznala Republiku Kosovo za nezavisnu i suverenu državu”, navodi se u saopštenju.

Zumberaj: ‘Sve je to Dačićeva kleveta’

Na Dačićevu objavu reagovao je i savetnik ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija. Jetljir Zumberaj je rekao da je reč o kleveti.

“Povlačenje priznanja ne postoji kao koncept u međunarodnom pravu. Sve je to kleveta, dok je Dačić šarlatan”, kazao je Zumberaj za prištinske medije, a prenela agencija Beta.

Ubrzo se ponovo oglasio ministar spoljnih poslova Srbije, ovog puta iz Narodne skupštine Srbije, gde je novinarima podelio kopiju note Surinama, navodeći da je poslata i Ministarstvu spoljnih poslova Kosova, ali da to u Prištini kriju.

“Pa neka ovo demantuju. Kažu ovi sa Kosova: ‘Pa to je nemoguće, da neko povuče priznanje’. Je l’? Sad je nemoguće, znači, to sada ne postoji, a moguće je da neko donese odluku o priznanju. Taj što donese odluku može da donese, znači vlastan je da donese i drugačiju odluku”, rekao je Dačić.

Izvor: Agencije