Yee s Haradinajem: SAD podržava Kosovo u svim procesima

Hoyt Brian Yee je na sastanku s Ramushom Haradinajem naglasio da će SAD nastaviti podržavati Kosovo (Anadolija)

Sjedinjene Američke Države nastavit će podržavati Kosovo u svim procesima, izjavio je u srijedu zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i euroazijske poslove Hoyt Brian Yee na sastanku s premijerom Kosova Ramushom Haradinajem.

Hoyt Brian Yee je čestitao Haradinaju na novoj dužnosti, naglasivši da će SAD nastaviti podržavati Kosovo u svim njegovim procesima.

On je rekao da je put evropskih integracija za Kosovo i zemlje regije otvoren i ohrabrio je institucije zemlje da se angažiraju u produbljivanje unutrašnjih reformi u oblasti vladavine prava i na promociji ekonomskog razvoja, saopćeno je iz Vlade Kosova na kon susreta u Prištini.

Mir i stabilnost u regiji

Haradinaj je potvrdio podršku SAD-a Kosovu u svim fazama izgradnje državnosti te je naglasio da je stalna uloga SAD-a na očuvanju mira i stabilnosti ne samo na Kosovu, nego i u regiji, od vitalnog značaja.

Onj je rekao da je očuvanje i njegovanje, kao i produbljivanje odnosa stalnog prijateljstva sa Sjedinjenim Državama za Kosovo od posebnog značaja.

Obavijestio Yeea o dešavanjima na Kosovu i o dinamici unutrašnjih poslova, s posebnim naglaskom na vladavinu prava i ekonomski razvoj zemlje, kao i na posvećenost ispunjavanju kriterija u procesu euroatlantskih integracija.

Haradinaj je naglasio da je Kosovo posvećeno evropskom putu i intenzivno radi na unutrašnjim reformama kako bi ispunilo obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s ciljem približavanja zemlje statusu zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Normalizacija odnosa Kosova i Srbije

Kazao je da je Kosovo faktor mira i stabilnosti i da njeguje dobrosusjedske odnose sa svim zemljama regije, uključujući i Srbiju, s kojom razvija dijalog o normalizaciji odnosa.

Kosovski premijer je rekao da će njegova ispuniti sve svoje međunarodne obaveze i naglasio potrebu za međunarodnom konsolidacijom države kroz članstvo u Ujedinjenim narodima, EU i NATO-u.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i euroazijske poslove prethodno se odvojeno sastao s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem i predsjednikom Skupštine Kadrijom Veselijem.

Prije Kosova boravio je u Srbiji.

Izvor: Agencije