Drugi krug lokalnih izbora na Kosovu 19. novembra

CIK Kosova od srijede počinje s intenzivnim pripremama drugog kruga izbora (Anadolija)

Centralna izborna komisija Kosova radi na što bržem objavljivanju rezultata prvog kruga lokalnih izbora, kako bi se kandidati mogli što bolje pripremiti za drugi krug zakazan za 19. novembar.

Predsjednica CIK-a Valdete Daka je zahvalila Državnom tužilaštvu, policiji, hiljadama članova Komisije, političkim subjektima i njihovim kandidatima, koji su doprinijeli uspjehu izbornog procesa.

Ona je na konferenciji za novinare u Prištini naglasila da je Izborna posmatračka misija Evropske unije pozitivno ocijenila rad CIK-a na organizaciji ovih izbora te je poručila da će i njihove preporuke o eventualnim nedostacima doprinijeti da se izborni proces poboljša.

“Od sada je rad CIK-a orijentiran na što brže objavljivanje konačnih rezultata. Centar za brojanje i rezultate primio je osjetljiv izborni materijal iz svih općina te ćemo uskoro početi prebrojavanje uslovnih glasačkih listića, glasanje poštom i glasanje osoba s posebnim potrebama”, rekla je Daka.

CIK počeo intenzivne pripreme

Istakla je da će se pokušati što brže objaviti rezultate za gradonačelnike, kako bi se kandidati mogli spremiti za drugi krug izbora.

“Naše zajedničko angažiranje za dan izbora čini nas optimističnim i za drugi krug izbora za predsjednike općina, koji će biti održan 19. novembra. Počevši od sutra [srijeda], CIK će početi intenzivne pripreme za organizaciju drugog kruga izbora”, kazala je Daka.

Najavila je da će biti objavljene sve kopije skeniranih formulara rezultata kandidata i formulara konačnih rezultata, ističući da će svi kandidati za gradonačelnike ili skupštine općina moći vidjeti rezultate za svako biračko mjesto elektronskim pregledom kopija obrazaca.

Izvor: Agencije