Istražuje se ‘curenje’ informacija o posjeti Grabar-Kitarović SAD-u

Andrej Plenković, Hrvatska, Premijer, Predsjednik Vlade
Plenković: U tranzicijsko vrijeme u vezi s razinom susreta postoje različite prakse (Pixsell)

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković u četvrtak je ocijenio kako je krajnje neuobičajeno da bilješke Veleposlanstva Hrvatske u SAD-u o posjetu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović SAD-u završe u medijima i dodao da ga je ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier izvijestio da je pokrenuo istragu o tome.

Mediji su naveli da se radi o dijelovima diplomatske bilješke koja je iz Veleposlanstva Hrvatske u Washingtonu 17. siječnja poslana u Ministarstvo vanjskih poslova, Ured premijera, Ministarstvo obrane, Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost te kabinet ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

Prema tim informacijama, koje su se pojavile u medijima u četvrtak, hrvatska se predsjednica za radnog posjeta SAD-u sastala, među ostalima, s vodstvom Pentagona, senatorima Ronom Johnsonom i Marcom Rubiom, kongresnicima Louom Barlettom i Rickom Santorumom, admiralom Jamesom Stavridisom…

Teme vanjska politika SAD-a i sigurnost u jugoistočnoj Europi

Kako je naveo Večernji list, velik broj sugovornika imat će veliki značaj u daljnjem umrežavanju najviših predstavnika Hrvatske i ključnih članova buduće administracije SAD-a.

Zagrebački list prenosi da je Grabar-Kitarović na sastancima raspravljala o vanjskoj i sigurnosnoj politici Donalda Trumpa, očekivanjima od novog odnosa SAD-a s Rusijom te je sugovornicima “nametnula RH kao pouzdanog partnera i saveznika SAD-a, ključnog za suradnju sa zemljama jugoistočne Europe”.

Navodi se i da je iskazala zabrinutost stanjem u BiH i nefunkcioniranjem Daytona te upozorila na sigurnosnu prijetnju koju “predstavlja jačanje islamskog radikalizma i povratak stranih boraca”.

Istaknula je, prenosi list dalje, da zabrinutost izaziva i oštra retorika Srbije te etiketiranje Hrvatske “kako bi se izazvala nesigurnost kod srpske manjine, ali i ocrnilo Hrvatsku u međunarodnoj zajednici” te je upozorila na opasnosti koje mogu nastati u jugoistočnoj Europi ako međunarodna zajednica, a posebno SAD, s nje maknu svoj fokus.

Plenković je ponovio kako se nekoliko puta vidio s predsjednicom nakon njezina povratka iz SAD-a i da je znao za njezin put.

“Ona je izabrana od hrvatskih birača i imala je vrlo jasne ciljeve posjeta SAD-u. Način kako je to komunicirano u javnosti doista nije do Vlade nego do predsjednice i njezinog ureda. Ono što je do sada objasnila je, po mome sudu, dovoljno”, rekao je Plenković, kako prenosi Hina.

Različite prakse u vezi s razinom susreta

Dodao je kako u tranzicijsko vrijeme u vezi s razinom susreta postoje različite prakse, ali kako mu se čini da je išla s ambicijom da svi kontakti koje ima s različitim sugovornicima u SAD-u budu korisni za hrvatske interese s obzirom na novu administraciju američkog predsjednika Trumpa, koji uskoro kreće s radom.

Hrvatski premijer, među ostalim, rekao je i kako je Hrvatska zainteresirana za nastavak jačanja demokratskih procesa u svim susjednim državama i njihov europski put, a to je više puta posebno ponovio kad je riječ o Bosni i Hercegovini.

“Pratimo trendove i ne želimo scenarije destabilizacije BiH. Vodimo dijalog sa svim predstavnicima vlasti BIH, razgovarat ćemo i s drugim susjednim državama i smatram da će odgovornost i najvećih globalnih aktera, prije svega SAD-a i EU-a, biti važna kako bi se održala stabilnost jugoistoka Europe”, naglasio je Plenković.

Izvor: Al Jazeera i agencije