Vlada Srbije zatvara 460 kilometara pruga

Vlada Srbije  na narednoj sjednici planira da zatvori 460 kilometara pruga, što čini jednu sedminu postojećih, saznaje Al Jazeera. Još nije poznata sudbina dodatnih 390 kilometara pruga, koje se malo koriste i nisu rentabilne.

Vlada predlaže lokalnim samoupravama da preuzmu trošak, ukoliko im je potreban željeznički saobraćaj. Samo pet gradova je prihvatilo prijedlog.

Voz iz Vrbasa kreće za Sombor. To je vojvođanska linija koja saobraća svaki dan. Vozom upravlja Milan Bezbradica, mašinovođa koji u Željeznicama radi 21 godinu. Smatra da je linija isplativa.

„Pa ima putnika, oko 30% je popunjenost vozova, vidimo da ima, ulaze I izlaze ljudi, nije svaki dan isto nekada ima više nekada malo manje.. kada idu studenti đaci ka Novom Sadu onda su vozovi popunjeniji“, dodaje.

Ali danas je skoro prazan. U vozu su uglavnom radnici Željeznica. Upravo je ova relacija na listi ministarstva za ukidanje.

Miodrag Pajić je kondukter 21 godinu. Na ovoj liniji možda više neće prodavati karte, jer se Vrbas i Sombor nisu odazvali inicijativi ministarstva saobraćaja.

„Sigurno bi bilo dobro da to sve opstane tu da ide kako išlo I da se normalno pojača broj vozova prema Novom Sadu, prema Beogradu I da sigurno ljudi svi ostali bi voleli nego da dođe do tog ukidanja“, dodaje.

Rentabilne pruge samo one na koridorima

Ovo je pruga Apatin Sombor I ne koristi se više od 10 godina. Ove šine izlivene su u Austroguarskoj 1914. godine. Koliko se ova pruga ne koristi svedoči i ova breza koja je izrasla iz pragova na šinama“, izvještava Đorđe Kostić, novinar Al Jazeere.

U Srbiji ima 3600 kilometara pruga. Rentabilne su samo one na koridorima. Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović kaže da će odmah ukinuti 430 kilometara, a za još 390 se traži način finansiranja.

To su pruge na kojima saobaća jedna do dva voza i sve te pruge prave godišnji gubitak od 250 hiljada evra.. To znači da vi praktično svih ovih prethodnih godina imate samo na tim prugama ogromne milionske gubitke, jer one zaista nemaju vozove ni putnike“, dodaje.

Ekonomisti pozdravljaju odluku ministarstva, a među njima i Milan Kovačević koji kaže da je to pozitivan iskorak.

Dobro je da su konačno krenuli u tom pravcu, jer ćemo morati zbog pravila EU, železnicu učiniti da posluje, a ne da bude sastavni deo budžeta i da se pokriva poreskim novcima“, dodaje.

Iako je željeznica najjeftiniji vid prijevoza, interes za preuzimanje brige o prugama pokazalo je samo pet od 20 gradova u Srbiji.

Izvor: Al Jazeera