Nikolić – Ivanov: Eurointegracije su strateški cilj

Dvije zemlje njeguju dobrosusjedske odnose (EPA)

Na današnjem tet-a-tet susretu i u javnim obraćanjima predsjednici Makedonije i Srbije, Đorđe Ivanov i Tomislav Nikolić, potvrdili su da su njihovi zajednički strateški ciljevi eurointegracije i međusobna podrška, javlja Anadolija.

“Institucije Republike Makedonije i Republike Srbije razvijaju dobrosusjedske odnose, a uskoro očekujemo zaključivanje bilateralnog Dogovora o zaštiti kulturno-historijskih spomenika dviju zemalja”, istakao je makedonski predsjednik Đorđe Ivanov, koji se zahvalio srpskom narodu za pomoć pri nedavnim katastrofalnim poplavama koje su zadesile Skoplje i okolinu. 

Ivanov je rekao da Makedonija nastoji da sa svim susjednima gradi dobrosusjedske odnose. 

“Ova posjeta je posvećena 100. godišnjici od bitke na Kajmakčlanu, isto kao i sa prethodnim proslavama kod Zabrnjaka i za Svetog Savu pokazale su kako Republika Makedonija želi da gradi odnose sa svojim susjedima i zato očekujemo i da Republika Srbija izađe u susret onim obilježavanjima događaja koje mi imamo, a koji su na teritoriji Srbije“ rekao je Ivanov.

Osim toga Ivanov je poručio da će zaključivanjem bilateralnog dogovora za zaštitu kulturno-historijskih spomenika biti omogućeno i garantirano pravo njegovanja, čuvanja i proslavljanja kulturnih baština, tradicija i događaja koji su historijske važnosti za obe strane.

Istakao je i da države Balkana moraju napredovati bez blokiranja ciljeva, a to je članstvo u Evropskoj uniji.

“Mi kao predsjednici ne možemo mijenjati historiju, ali možemo mijenjati sadašnjost i budućnost, a naša zajednička budućnost je ostvarivanje naših zajedničkih ciljeva, koji su identični i za obje zemlje i zato usporavanje procesa eurointegracija u našem regionu smatramo nečim što utiče na onu snagu i energiju koja transformiše naša društva. Mi smo blokirani u tom procesu, a Srbija napreduje. Nama je skraćena ta energija, jer smo blokirani i još uvijek nismo dobili datum kako bismo započeli pregovore za eurointegracije, ali svi mi što živimo na Balkanu moramo gledati veliku sliku i da pomažemo cijeli Balkan da napreduje, jer je to zajednički interes”, potencirao je Ivanov. 

Granice Zapadnog Balkana su u BiH

Predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić, nakon sastanka s makedonskim kolegom Ivanovim, rekao je da su se “neki s Balkana otrgli pa se nazivaju Evropljanima, nama su ostavili prostor koji nazivaju Zapadni Balkan. Zapadni Balkan je do kraja Bosne i Hercegovine”.

“Oni ostali nisu više na Balkanu, bar tako kažu. Neki od njih se ponašaju kao brodolomnik koji se ukrca u čamac i sprečava ostale da se spase iz mora. Očigledno je da ostavlja neko Makedoniju i BiH postrani od evropskih integracija, a nama otvoreno govore da imamo jednog suparnika u tim integracijama koji nas neće pustiti daleko”, izjavio je Nikolić. 

Dodao je da je obaveza političara da uređuju države u skladu s evropskim pravilima zato što je to, kako je rekao, dobro i za građane i za državu.

“To predstavlja veliki pokret naprijed u odnosu na stanje u kome smo bili pre nego što počnemo da razgovaramo o evropskim integracijama. Imamo naslijeđenih neriješenih pitanja i nećemo ih ostavljati našoj djeci da ih rješavaju to ćemo da riješimo sami, i kad to sklonimo s dnevnog reda moći ćemo u punoj mjeri da razvijamo svoje prijateljstvo“, zaključio je Nikolić.

Osvrćući se na ukazanu pomoć Makedoniji pri nedavnim poplavama koje su pogodile Skoplje i skopski region, srbijanski predsjednik Nikolić je rekao da je to samo bio odgovor na makedonsko prijateljstvo koje je ova država pokazala kada su poplave pogodile Srbiju.

Izvor: Agencije