Šarović: Ne interesuje me sastanak u Beogradu

Jednostavno sam orjentisan na pitanja koja smatram da su mnogo važnija sve ostalo, bar za mene, nije u prioritetu, poručio je Šarović (Anadolija)

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da ne očekuje ništa od sutrašnjeg sastanka predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića sa liderima Srba iz BiH.

Šarović je kazao kako ga “uopšte ne zanima” sastanak srbijanskog državnog vrha sa liderima srpskog naroda iz BiH.

“Ne očekujem ništa. Sve se svodi na ovo pitanje, tako da ne bih ništa o tome dogovorio. Nemam prostora da trošim riječi za tako nešto. Ne znam za sastanak, ni kada je zakazan. Uopšte me ne interesuje. Jednostavno sam orjentisan na pitanja koja smatram da su mnogo, mnogo važna, sve ostalo, bar za mene, nije u prioritetu. Ima onih koji se tim poslom bave ovih dana”, poručio je Šarović.

Sastanak u Beogradu

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer te zemlje Aleksandar Vučić zakazali su za sutra u Beogradu sastanak sa liderima srpskog naroda u BiH na kojem će biti riječi o koracima nakon zaključaka Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH.

Zaključcima su lideri bh. entiteta Republika Srpska pozvani da ne održe referendum o danu RS, 9. januara, zakazanom za 25. septembar. Oni su odbacili poziv Upravnog odbora PIC-a.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić komentarisao je stav PIC-a.

„Stav Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, odnosno jasno prepoznavanje suštine i uzroka problema kao i precizno definisanje antidejtonskog i antiustavnog karaktera najavljenog referenduma u manjem bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, predstavlja pozitivan, ali još uvijek nedovoljan iskorak u cilju zaštite ustavno-pravnog poretka BiH i poštivanja odluke Ustavnog suda BiH. Umjesto da se okrenemo evropskoj i NATO budućnosti BiH, ekonomskom razvoju i poboljšanju standarda za sve građane Bosne i Hercegovine, pojedinci i političke snage u bh. entitetu RS u fokus predizborne kampanje stavljaju referendum i širenje straha od nepostojeće opasnosti od „drugog i drugačijeg“, zamagljujući pri tome, nepovoljnu ekonomsku situaciju i izbjegavajući očekivanu obavezu da građanima entiteta RS-a predoče vizije, planove i projekte koji će voditi ka boljoj socio-ekonomskoj situaciji i novom zapošljavanju“, navodi predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Zvizdić naglašava kako smo svjedoci da je referendum u potpunosti suspendovao ključne teme bitne za lokalne zajednice, čime je postao važniji od životnih pitanja poput izgradnje infrastrukture, puteva, vodovoda, škola,  zdravstvenih, sportskih i objekata kulture. Uz to, najavljeni referendum predstavlja flagrantno kršenje Ustava BiH i temeljnih odredbi Općeg okvirnog sporazuma za mir što je dovelo do povećanja tenzija i ugrožavanja mukotrpno izgrađenog mira i stabilnosti u BiH.

„Mir i stabilnost su izuzetno važni faktori daljeg napretka i razvoja Bosne i Hercegovine i nemaju cijenu. Iznad toga, kao nulti prioritet stoji državnost, integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Upravo je to suština stava PIC-a“, kazao je Zvizdić.

On navodi kako je važno da razum i logika zamjene uzavrele strasti, da oštra i nepotrebna nacionalistička retorika ustupi mjesto civiliziranom političkom dijalogu i da konačno ekonomske teme počnu dominirati nad povicima o hegemoniziranju baziranom na iracionalnim strahovima. Jer, ko god misli da može prepasti Bošnjake ili da se bilo ko u BiH treba bilo koga plašiti, u velikoj je zabludi i očito da nije ništa naučio iz bliže prošlosti.

„Zato pozivam na poštivanje odluke Ustavnog suda BiH , na prihvatanje stava PIC-a o neophodnosti neodržavanja referenduma koji je, kako je to konstatovano u zajedničkoj izjavi, destabilizirajući za BiH, kao i na konačnu reakciju OHR-a koji ima dejtonsku obavezu da aktivno radi na zaštiti Ustava i očuvanju mira u Bosni i Hercegovini“, zaključio je Zvizdić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović naglasio je da vlada njegove zemlje čini sve kako bi se održala stabilnost u regionu, ali i kako će Srbija uvijek biti oslonac Republici Srpskoj.

Stav PIC-a povodom referenduma u RS nema značaja, tvrdi predsjednik RS-a Milorad Dodik. Dodaje da će o ovoj temi sutra razgovarati sa predsjednikom i premijerom Srbije.

“Srbija je potpisnica Dejtonskog sporazuma, te je Aneksom 10 tog sporazuma predviđeno uvođenje visokog predstavnika i njegova obaveza da zemljama potpisnicima sporazuma, redovno dostavlja izvještaj o svom radu, što se nikada nije desilo. To znači da su ignorisali i kršili međunarodni akt kojim je osnovan sam visoki predstavnik. To je tema koja će sutra biti stavljena na dnevni red kako bi se vidjelo na koji način Srbija, zemlja koja ima pravo i obavezu da dobije izvještaj, to treba i može da zatraži”, navodi Dodik.

Sastanku u četvrtak, 1. septembra, u Beogradu, kojem je domaćin Nikolić, prisustvovat će, osim Vučića, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik Dodik, premijerka RS Željka Cvijanović i predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić, saopćeno je iz kabineta predsjednika Srbije.

Rusija izdvojila mišljenje

Nakon sastanka u Sarajevu, PIC je poručio da neće tolerirati bilo kakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i pokušaje otcjepljenja.

U zajedničkoj izjavi ambasadora zemalja članica PIC-a, uz izdvojeno mišljenje ruskog ambasadora, navodi se da je Ustavom BiH “nesumnjivo utvrđeno da su odluke

Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH”.

Rusija se nije složila sa tekstom izjave PIC-a kojom se traži od RS-a da ne održi referendum.

Izvor: Al Jazeera i agencije