Oštra rasprava o granici Kosova i Crne Gore

Sporazum o demarkaciji nije ratificiran u Skupštini Kosova (Al Jazeera)

Poslanici Skupštine Kosova, stručnjaci i predstavnici civilnog društva raspravljaju o spornom procesu demarkacije granice sa Crnom Gorom.

Opozicija tvrdi da je Kosovo izgubilo više od 8.000 hektara svoje teritorije tokom procesa demarkacije, dok vladajuća koalicija odbacuje te navode.

Današnjoj raspravi prisustvuju i ambasadori nekoliko zemalja Evropske unije. Prisutnima se obratio i predsjednik Kosova Hashim Thaci, koji je izjavio da, nakon današnje rasprave, Vlada treba da proslijedi Skupštini na usvajanje Zakon o demarkaciji sa Crnom Gorom kako bi se, kaže, ovo pitanje riješilo jednom zauvijek.

Tokom Thacijevog govora, u znak protesta sastanak su napustili poslanici opozicionog pokreta Samoopredjeljenje.

“Hashim Thaci je glavni krivac i odgovoran je za potpisivanje sporazuma kojim Kosovo gubi teritoriju. Prema krivičnom zakonu Kosova, njegovo mjesto je u zatvoru.

Skupštini gdje pokušava da vrši pritisak na poslanike da podrže ovaj štetni sporazum. Mi još jednom ponavljamo da sporazum neće proći”, kazala je Donika Kadaj Bujupi iz Samoopredjeljenja.    

Sporni sporazum

“Sporazum o demarkaciji potpisali su prošle godine zvaničnici Vlade Kosova i Crne Gore, ali on nije ratifikovan u Skupštini Kosova”, javlja Al Jazeerin Avni Ahmetaj.

On dodaje da se opozicija već godinu dana protivi sporazumu, jer kako navode, Kosovo njime gubi 8.000 hektara.

Kako bi potvrdili te navode, bivša predsjednica Kosova Atifete Jahjaga pozvala je grupu međunarodnih stručnjaka, koji su zaključili da nije bilo nepravilnosti u procesu demarkacije”, javlja Ahmetaj.

Predstavnici opozicije nisu promijenili svoj stav i najavljuju da će koristiti sva sredstva kako bi se protivili ratifikaciji sporazuma.

“Cilj današnje rasprave je da se postigne kompromis po ovom pitanju. Ratifikacija sporazuma je glavni uslov koji je Evropska unija postavila Kosovu za liberalizaciju viznog režima”, javlja naš novinar. “Vladajuća koalicija se nada da će nakon današnje rasprave moći da zakaže sjednicu skupštine, ali pojedini poslanici vladajuće koalicije su se izjasnili protiv sporazuma za čiju ratifikaciju je potrebna dvotrećinska većina svih poslanika Skupštine Kosova.”

Izvor: Al Jazeera