Vučić: Srbija nastavlja politiku uzdržanosti

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić osvrnuo se na komentare bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića (EPA)

“Naša politika će i u budućnosti biti politika maksimalne uzdržanosti, neodgovaranja, neogovaranja i politika ćutanja, uprkos kontinuiranoj politici u nekim zemljama regiona protiv Srbije”, poručio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić, nakon susreta sa ambasadorima akreditovanim u Beogradu, povodom zaoštrene situacije u regiji.

“Takvu politiku ćemo voditi, jer se ne plašimo svoje budućnosti ukoliko budemo mogli da radimo, ali se itekako plašim i brinem kao predsednik Vlade Srbije ako se budemo bavili drugim stvarima, a da to nisu rad i ekonomski napredak”, rekao je Vučić.

On je dodao da se nada da će taj stav podržati i Vlada Srbije, iako, kako je rekao, potpredsjednik Vlade i šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić “nije bio sasvim saglasan” sa takvim stavom.

Kako je rekao, vitalni interes Srbije i srpskog naroda su stabilnost i mir i, mada možda nekome to zvuči kao fraza, te dvije odrednice su suština našeg ekonomskog i svakog drugog napretka u budućnosti.

Iza Srbije ‘najteža sedmica’

Vučić je istakao da je za Srbijom najteža sedmica, zbog brojnih najtežih uvreda na račun Srbije i srpskog naroda, na koje nije htio da odgovori, mada mu je to, kao premijeru, bilo veoma teško.

On je upozorio da su netačne procjene da iza tih incidenata stoji izborna kampanja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

“To nema nikakve veze sa izborima, već sa kontinuiranom politikom koja se vodi protiv naše zemlje”, rekao je Vučić i primijetio da bi bilo još gore da imaju veze sa izborima, jer bi to govorilo loše o tim društvima.

A ta društva, vjeruje, nisu toliko loša, koliko bi se iz takvih “objašnjenja” moglo zaključiti.

“Ja vam danas nijednu ružnu riječ neću reći ni o [bivšem hrvatskom premijeru i vođi SDP-a Zoranu] Milanoviću ni o [vođi HDZ-a Andreju] Plenkoviću, prećutao sam, iako sam, videli ste, ja njima bio glavna tema u TV duelu. I lično, i vlada, i država na čijem čelu se nalazim. Ne pada mi na pamet. Hoćete da govorim nešto o onima koji kažu da su moje naočare krive što su pogodile njihov kamen u Srebrenici? Neka rade šta im je volja. Super, ja sam kriv, samoubica po prirodi, i to je to, šta god hoćete kažite. Hajde samo ostavite Srbiju na miru … Za nas je budućnost važnija od prošlosti. Naša reakcija biće mir, uzdržanost i trepeljiivost”, kazao je Vučić.    

Izvor: Agencije

 


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada