Hasanbegović o Milanoviću: Govor iz septičke jame

Ne bih rekao da je to ekstremni nacionalizam, nego je to Zoran Milanović i njegov uličarski rječnik, smatra Hasanbegović (Pixsell)

Hrvatski ministar kulture u tehničkom mandatu Zlatko Hasanbegović ocijenio je poruke Zorana Milanovića – “govorom iz septičke jame”.

Bivši hrvatski premijer i predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Zoran Milanović za Srbe je, na sastanku s predstavnicima veterana, rekao da su “šaka jada”, a za Bosnu i Hercegovinu da “nije država”.

Milanović je srbijansku vlast nazvao “beogradskom čaršijom, koja se ponaša bahato”, a Srbe “šakom jada” uz nepomenu kako “već više od 150 godina ne znaju bi li išli u Makedoniju, Vojvodinu, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku…

“Nema ih deset milijuna, a oni bi željeli biti gospodari cijelog Balkana”, rekao je.

Za BiH je rekao da nije država. “Ovo u BiH je još opasnije. Kako je jedan branitelj rekao ‘big shit’ (veliko sranje). BiH nije država. Ja bih, da se mene pita, njih ugurao u EU preko reda, kroz prste jer tamo nema reda, nema poretka”, kazao je Milanović.

‘Uličarski rječnik’

“Ne bih rekao da je to ekstremni nacionalizam. To je Zoran Milanović i njegov uličarski rječnik. To je govor iz septičke jame”, rekao je Hasanbegović portalu Index.

Iako je Milanović preporučio veteranima da se ne sastaju s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, kako bi razgovarali o primjeni zakona o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine, oni ne odustaju od takvog zahtjeva.

Predstavnici veterana Josip Klemm i Dražimir Jukić ustvrdili su, nakon sastanka s Milanovićem, da on zauzima preoštro stajalište prema Srbiji te zatražili od predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović da im organizira sastanak s Vučićem, prenio je Index.

“Političari huškaju kada govore o Srbiji. I Milanović ima prilično oštar stav. Ne znam kamo će ga to odvesti”, rekao je Klemm. Po njemu, Vučić je legalno izabrani premijer Srbije i s njime želi razgovarati o progonu ratnih zločina.

Plenković: Kavanski diletantizam

Osim Hasanbegovića, stigla je i reakcija predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića kojem Milanovićeve izjave “liče na raspravu u nekoj krčmi i kavanski dilentatizam”.

“Hrvatski ljudi mogu na ovim izborima birati između odgovornog, ozbiljnog, staloženog i vjerodostojnog lidera i poruka koje čujemo od kandidata oporbe koje više liče na kavanski diletantizam, koje se usred izborne kampanje usmjeravaju na besprizorno dodvoravanje hrvatskim braniteljima, onim istim koje kao kandidat oporbe Milanović nije htio mjesecima primiti,” izjavio je Plenković novinarima uoči HDZ-ova predizbornog skupa u Makarskoj.

“Takve izjave nam štete u odnosima sa susjednim državama, s referencama na BiH, pa i na Srbiju, i to su izjave koje su krajne neprimjerene i nedostojne onoga tko je obnašao dužnost predsjednika Vlade,” istaknuo je Plenković.

Plenković je poručio da će HDZ, kojem je on na čelu, voditi odgovornu politiku.

Izvor: Agencije