Srbija izmijenila režim finansiranja opština

Vlada Srbije je usvojila izmjene Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Detalji Zakona, na čijem usvajanju insistira Međunarodni monetarni fond zbog revizije stand-by aranžmana sa Srbijom, bit će objavljeni naknadno.

Novim zakonom trebalo bi da bude smanjeno izdvajanje novca iz budžeta za lokalne samouprave.

S druge strane, opštine će, prije nego što dobiju novac iz budžeta, morati da naplate sve sopstvene prihode, odnosno da povećaju naplatu prije svega poreza na imovinu.

Trošenje umjesto investiranja

Fiskalni savjet je saopćio da je 350 miliona eura godišnje iz budžeta odlazilo opštinama, koje su umjesto na investicije, novac izdvajale za potrošnju.

Ministrica građevine Zorana Mihajlović kaže da će država nastaviti da pomaže opštinama, ali da lokalne samouprave često preko komunalnih preduzeća nisu trošile novac onako kako bi trebalo.

„Lokalna samoupurava imenuje direktore, organe upravljanja, određuje sve šta će se raditi u nekoj od lokalnih komunalnih preduzeća, a onda se novac ne potroši ni na održavanje, ni na investiranje, pa dođemo u situaciju da građani treba da trpe, pa na kraju lokalna samupurava dolazi do države. Naravno da država ne želi i nikada neće da građani trpe i država ulazi dodatno i sa novcem koji je već lokalnoj samoupravi bio opredeljen, ali očito potrošen za nešto drugo“, kazala je Mihajlović.

Izvor: Al Jazeera