Dva zatvorenika iz Guantanama prebačena u Srbiju

Ovo je prvi put da se zatvorenici iz Guantanama prebacuju u Srbiju (Reuters)

Dva pritvorenika iz američkog vojnog zatvora Guantanamo na Kubi prebačena su u ponedjeljak u Srbiju, saopćeno je iz State Departmenta.

Iz Ministarstva odbrane SAD-a ranije je najavljeno da će u Srbiju biti prebačeni državljani Jemena Mansur Ahmad Saad al-Dayfiansur i Tadžikistana Muhammadi Davlatov, prenosi Radio-televizija Srbije.

Ovo je prvi put da se zatvorenici iz Guantanama prebacuju u Srbiju.

State Department je izrazio zahvalnost Srbiji na “velikodušnoj pomoći”.

“Sjedinjene Američke Države su zahvalne Srbiji što je ponudila humanitarni premještaj dvojice pritvorenika iz američkog pritvora u Guantanamo Baya na Kubi”, ističe State Department.

Koordinacija s Vladom Srbije

Sjedinjene Države, kako se dodaje, veoma cijene velikodušnu pomoć Srbije u trenutku kada nastavljaju s naporima da zatvore pritvorsku jedinicu u Guantanamo.

State Department napominje da su svaki transfer jednoglasno odobrila ministarstva i agencije američke Vlade, a da se Srbija pridružila grupi od 30 zemalja koje su od 2009. godine pružile mogućnost premještaja za preko 100 pritvorenika.

Američko Ministarstvo odbrane navelo je u odvojenom saopćenju da je SAD koordinirao s Vladom Srbije kako bi transfer bio u skladu sa sigurnosnim mjerama i humanim tretmanom zatvorenika.

Izvor: Agencije