O žalbi na presudu Stanišiću i Župljaninu 30.juna

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je 2013. da Žalbeno vijeće poništi kazne od po 22 godine zatvora nekadašnjim policijskim funkcionerima RS-a (Arhiva)

Žalbeno vijeće Haškog tribunal saopštit će 30. juna odluku po žalbi na presudu za ratne zločine Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, bivšim visokim zvaničnicima policije Republike Srpske, objavljeno je na internetskoj stranici Tribunala.

U saopćenju se podsjeća kako je Sudsko vijeće osudilo Stanišića i Župljanina na po 22 godine zatvora 27. marta 2013. godine. Oni su osuđeni zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva u brojnim općinama u Bosni i Hercegovini 1992. godine. 

Stanišić je bio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, a Župljanin načelnik Centra službi bezbjednosti Banja Luka i član Kriznog štaba Autonomne regije Krajine.

Traže veće kazne

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je 2013. da Žalbeno vijeće poništi kazne od po 22 godine zatvora nekadašnjim policijskim funkcionerima bh. entiteta Republika Srpska Stanišiću i Župljaninu i izrekne im kazne u rasponu od 30 do 40 godina.

Tužilaštvo u žalbenom podnesku traži da Stanišić i Župljanin, osim za kršenje zakona i običaja ratovanja, budu proglašeni krivim i za zločine protiv čovječnosti po optužbama za ubistvo, mučenje, deportacije i prisilno premještanje, počinjene od aprila do decembra 1992. godine.

Sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju je Stanišića proglasilo krivim za zločine protiv čovječnosti, ubijanje mučenje uništavanje gradova i sela i vjerskih objekata ubistva i zločine rata deportacije, kao i Župljanin.

Izvor: Al Jazeera i agencije