Memoari Mire Marković u bibliotekama Srbije

Ministarstvo kulture Srbije platilo je da se knjiga Mirjane Marković, supruge Slobodana Miloševića, nađe u bibliotekama širom Srbije. U Komisiji za otkup knjiga objašnjavaju da je riječ o historijskoj građi, dok književnici i kritičari otkup ocjenjuju skandaloznim.

“Bilo je to ovako” naslov je memoara Mirjane Marković, a 970 stranica debela knjiga može se kupiti za nešto više od 10 eura. U knjizi se nalaze viđenja Miloševićeve supruge o historiji devedesetih godina prošlog vijeka.

“Usred demonstracija [Zoran] Đinđić je diskretno i tajno tražio kontakt sa Slobodanom [Miloševićem]. Došao je jedne večeri u rezidenciju. Rekao je Slobodanu da opozicija očekuje promenu vlasti. Razgovor je bio besmislen. Ne znam šta je nervozni, usplahireni Đinđić očekivao. Njegovo političko iskustvo je formirano iz komunikacije s logoreičnim zamlatama kakav je i sam bio”, zapisala je Mirjana Marković u svojim memoarima.

David: Mjesto joj je u kiosku

Ovaj citat bio je dovoljan da književnik Filip David, dobitnik NIN-ove nagrade, kaže kako je pravo mjesto za knjigu Mirjane Marković kiosk.

“Sada je tragikomična situacija da se jedna takva knjiga, jedne takve ličnosti kao što je Mira Marković, da se ona otkupljuje za biblioteke. Onaj ko hoće, može da je kupi na kiosku, i to je dovoljno za tu vrstu literature”, rekao je David.

Knjiga se može naći i u knjižarama, a otkup znači da će država iz budžeta platiti knjigu izdavaču i staviti je u biblioteke širom Srbije. Komisija tvrdi da je zadovoljen glavni kriterij prilikom otkupa.

“U Komisiji kažu da je preporuka dana zato što postoji uvjerenje da je ova knjiga svedočanstvo jednog vremena, što je ujedno bio i glavni kriterijum prilikom donošenja takve odluke”, javlja iz Beograda Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

Oni koji brane odluku Komisije kažu da je ta knjiga historijski izvor o određenom dobu i dodaju da oni ne sude o njenom kvalitetu kao historijskom izvoru. Svoje stavove obrazlažu činjenicom da je autorka bila u prilici znati neke stvari i da zato njena knjiga mora biti dostupna javnosti.

“Priča da su to memoari, da je to važno za istoriju… U redu, važno je, ja se s tim potpuno slažem, ali onda kada u naše istorijske udžbenike uđe sve ono što je važno za istoriju, dok se ne uči o Srebrenici, ne može ni o Miri Marković”, rekla je profesorica književnosti Jasmina Ahmetagić.

‘Srozani kriteriji’

David kaže da su kriteriji za otkup knjiga srozani, a da se u donošenje takvih odluka umiješala politika. Podsjeća da su u Srbiji na vlasti frakcije koje su vladale i devedesetih godina prošlog vijeka.

“Možemo reći da je ona otkupljivana po nekom, da nazovemo, političkom kriterijumu, da bi zadovoljila neke ljude u vlasti, ili da bi zadovoljila onaj deo čitalačke publike koji ima nostalgiju za Miloševićevim vremenima… A to se, opet, u današnje vreme naziva popularnijim imenom – revizija istorije”, rekao je David.

Profesorica Ahmetagić kaže da historija devedesetih u Srbiji i regionu još nije postala činjenica.

“Ali, u našoj sredini, u kojoj postoji prefabrikovanje činjenica, u kojoj 20 godina ne možemo da saznamo kako je rat izgledao, ko ga je počeo, o čemu je reč, u kome se neprekidno umnožavaju istine… e, pa u takvom društvu je otkup knjige Mire Marković skandal”, dodaje Ahmetagić.

Za Mirjanom Marković raspisane su dvije potjernice. Jedna zbog nezakonite dodjele stanova Fonda Srbije, a druga zbog pomaganja u švercu cigareta sinu Marku Miloševiću. Pretkrivični postupak zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije obuhvatio je i Mirjanu Marković. Postupci nisu završeni, jer je nedostupna pravosudnim organima. Godine 2003. pobjegla je u Rusiju, gdje se i danas nalazi.

Izvor: Al Jazeera