Hrvatska: Dan antifašističke borbe bez državnog vrha

U Hrvatskoj se obilježava Dan antifašističke borbe, državni praznik i neradni dan.

Centralna svečanost je održana  u šumi Brezovici kod Siska, gdje je na današnji dan, prije 75 godina, osnovan prvi partizanski odred u Hrvatskoj i jedan od prvih u tada pokorenoj Evropi.

Ove godine nije došao niko iz državnog vrha.

Ana je tada bila dijete, nije bila partizanka, ali im je, sjeća se, u sisačke šume nosila hranu.

“Kad su nas ugledali, bili su sretni, bijedno su bili obučeni, ali su bili sretni. I plesali smo kao djeca s njima, plesali smo kolo, kozaračko kolo”, kazala je Ana Radošević, stanovnica Petrinja.

Vijence su danas polagala izaslanstva predsjednice Hrvatske, premijera i sabora, državni vrh je izostao.

“To je toliko važan dan u našoj povijesti koji ima refleksije i u ustavu da bi bio red i bilo bi pristojno da je ovdje državni vrh. Ovdje je mjesto predsjednici republike, predsjedniku vlade i zaista je žalosno da ih nema danas ovdje“, kazao je Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske.

“Svako ima svoje obaveze“

Dubravka Jurlina Alibegović, izaslanica premijera Hrvatske, je istakla da “svako ima svoje obaveze“ te da su zato poslani izaslanici na taj skup.

“Ja sam ovdje danas izaslanik! Pa ja sam ovdje u ima predsjednice, ja sam 16-ti put ovdje“, rekao je izaslanik predsjednice Hrvatske Milan Bandić.

Šuma Brezovica je mjesto gdje je, na dan kad je Adolf Hitler napao Sovjetski Savez, osnovan prvi partizanski odred. On je imao 77 boraca.

Ali, ustanak se brzo proširio u Lici, Kordunu, Dalmaciji, pa je u organiziranoj antifašističkoj borbi sudjelovalo više od pola miliona hrvatskih građana.

“Svi zajedno moramo dignuti glas na afirmiranju antifašizma i suprotstaviti se pokušaju fašizacije Hrvatske“, istakao je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca.

Milan Bandić je naglasio da je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) nije bila ni nezavisna i demokratska, već zločinačka i izdajnička.

“Antifašizam je u temeljima hrvatske države, Hrvatska je bila na strani pobjednika u Drugom svjetskom ratu“, rekao je saborski zastupnik Hrvatske demokratske stranke (HDZ) Dražen Bošnjaković.

Nije bilo novca iz budžeta

Sve je manje onih koji o tim pobjedama mogu svjedočiti iz prve ruke.

“Kako je bilo u partizanima? Bilo je teško, al je bilo junački, časno, radi toga jer je bilo tako čovjek se mogao osjećati sretan“, rekao je bivši partizan Juraj Hrženjak.

Mile Vučetić, stanovnik Petrinja, je kazao da gaji tradiciju antifašizma.

Ove godine nikad manje ljudi nije bilo na proslavi Dana antifašističke borbe.

Savez antifašističkih boraca, za organizaciju ove i sličnih svečanosti, ove godine iz budžeta nije dobio ni kune.

Izvor: Al Jazeera