Veliki manevri Vojske Srbije na Pešteru

Tokom vježbe korišteni su tenkovi, borbena vozila pješadije, haubice, minobacači, samohodna lansirna oruđa, avioni, helikopteri... (Anadolija)

Vojska Srbije je u četvrtak na Pešterskoj visoravni kod Sjenice izvela dvostranu taktičku vježbu “Izvođenje napadne operacije”, prenosi agencija Anadolija.

Manevri na privremenom poligonu Pešter dio su komandno-taktičke vježbe pod nazivom “Morava 2016”, koju pripadnici Vojske Srbije realiziraju od 23. maja do 6. juna.

Učestvovale su jedinice Četvrte brigade Kopnene vojske, dio pripadnika Druge brigade Kopnene vojske, Mješovite artiljerijske brigade, Specijalne brigade, 98. i 204. vazduhoplovne brigade.

‘Protivpobunjeničke operacije’

Cilj vježbe je bio provjera sposobnosti komandi za planiranje i komandiranje u operacijama i provjera obučenosti snaga za brzo reagiranje.

Tokom realizacije vježbe korišteni su tenkovi, borbena vozila pješadije, haubice, minobacači, samohodna lansirna oruđa, avioni, helikopteri, bespilotna letjelica, kao i drugo naoružanje koje koriste pješadijske jedinice.

Ranije je iz Ministarstva odbrane Srbije navedeno kako je tema vježbe “izvođenje protivpobunjeničke operacije borbene grupe”.

Predsjednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Tomislav Nikolić, koji je prisustvovao manevrima, ocijenio je vježbu kao vrlo dobru i rekao kako ima puno povjerenje u vojsku.

On je aktivnosti pripadnika Vojske Srbije ocijenio kao vrlo zanimljive.

“Kada bi ova vežba bila prikazana građanima Srbije, ona bi ulila mnogo više sigurnosti, ulila osećaj da smo potpuno bezbedni sa vama. Vojska Srbije je spremna za sva tri vida upotrebe. Današnja vežba je pokazala kako u sadejstvu više rodova vojske može da se odbrani od terorista. Uvežbavamo i elementarne nepogode i napade na Srbiju iz dva pravca. Vežba je izvanredno izvedena”, rekao je Nikolić.

Vježbi su prisustvovali ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković i visoki oficiri Vojske Srbije, a pratili su je i predsjednici opština Sjenica i Tutin, Hazbo Mujović i Šemsudin Kučević, kao i predstavnik Opštine Novi Pazar.

Najveća vježba do sada

Vojna vježba ne privremenom poligonu Pešter, kod sela Buđeva u sjeničkoj opštini, prethodno je održana 2009. godine.

“Morava 2016” je najveća vježba od nastanka Vojske Srbije, a učestvuju različite jedinice, od taktičkog do strategijsko-operativnog nivoa.

Tokom višednevnih vježbovnih aktivnosti na tlu, u zraku i na unutrašnjim plovnim putevima provjeravaju se sposobnosti snaga Vojske Srbije da planiraju i vode operacije odgovora na krizu u uvjetima kakvi se mogu očekivati u stvarnoj situaciji.

Izvor: Agencije