Kina i Srbija potpisale 22 sporazuma

Drugi je dan posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga Srbiji.

Predsjednici Kine i Srbije potpisali su sporazum o uspostavljanju strateškog partnerstva. Ministri u Vladi Srbije i predstavnici najjačih kineskih kompanija potpisali su još 22 sporazuma. Trodnevni službeni posjet predsjednika Kine u Srbiji ocjenjuje se historijskim. 

Kineski predsjednik dočekan je uz počasnu paljbu. Takvu čast nisu imali ni Putin ni Bajden. Garda vojske Srbije, intoniranje himni i predstavljanje delegacija dvije zemlje bili su uvod u više sastanaka. Prvi među njima, dva predsjednika u četiri oka.

Potpisan je sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu dvije zemlje. Za predsjednika Xi Jinpinga, Srbija je veliki prijatelj Kine. Nikolić je uzvratio – dodjelom “Ordena Republike Srbije na velikoj ogrlici”.

„Srbija i Kina su tradicionalno prijateljske zemlje. Naša namjera je da strateške odnose i partnerstvo podignemo na viši nivo. Naši odnosi izdržali su vremena iskušenja. Bilježe novi sjaj i staru tradiciju. Kina pridaje veliki značaj razvoju odnosa sa Srbijom“, rekao je Xi Jiping.

22 sporazuma

A to su Kinezi potvrdili potpisivanjem 22 sporazuma i ugovora. Među njima su: Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji dvije zemlje, Ugovor o izgradnji autoputa kod Obrenovca, Sporazum o saradnji u oblasti odbrane i industrije, Kreditni sporazum za isporuku opreme i materijala u oblasti telekomunikacija i IT tehnologije, Sporazum o razumijevanju između Exim Banke i Ministarstva finansija Srbije, Sporazum o razumijevanju ministarstava kulture dvije zemlje.

„Posetu predsednika NR Kine obezbeđivalo je više hiljada policajaca ove zemlje, ali i drugih bezbednosnih službi Srbije i Kine“, javlja novinar Stefan Goranović. 

“Smatramo da su naši strateški partnerski odnosi na višem nivou, da imamo čvrste temelje za uspostavljanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i Srbije”, kazao je Xi Jinping.

“Nama treba pružena ruka, ali u njoj ne treba da bude novac nego šansa za naše ljude da rade. Novac se troši, a rad ga stvara”, rekao je Tomislav Nikolić.

Partnerstvo dvije zemlje

Kineski predsjednik je rekao da uživa u gostoprimstvu i toploj atmosferi koja je priređena u Srbiji.

“Naši odnosi su duboki i sadržajni i ne obilježava ih samo prijateljstvo i saradnja, već i zajednička vrijednost”, rekao je kineski predsjednik, a prenosi Tanjug. 

“Spremni smo da sa vama dajemo doprinose za očuvanje svjetskog mira”, naglasio je Xi Jinping, dodajući da je cilj da se napravi ne samo zajednica interesa, već i zajednica sudbina.

“To zajednica sudbina ne samo dvije zemlje, već cijelog svijeta”, zaključio je, poručivši da Kina insistira da se realizuju mir, razvoj i zajednički prosperitet.

Izvor: Al Jazeera i agencije