Mediji: Teški razgovori Vučića i ambasadora

Vučić i ambasadori se nisu dogovorili o najvažnijim temama, piše beogradski list (Reuters)

Razgovori premijera Srbije Aleksandra Vučića s ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, Kyleom Scottom i Michaelom Davenportom, bili su dosta teški i završili su bez dogovora, piše današnji Blic.

Kako se navodi, nije došlo do dogovora o najvažnijim temama, i to prije svega na relaciji Vučić – Davenport, dok je američki ambasador imao više razumijevanja, javlja list.

Blic podsjeća da je Scott u razgovoru sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem izrazio zabrinutost zbog “u posljednje vrijeme zapaljive političke retorike u Parlamentu Srbije, koja prevazilazi diplomatske standarde”. Izrazio je i uvjerenje da će se Vlada “oštro suprotstaviti i boriti protiv te štetne retorike”.

Scott je prije svega mislio na ispade lidera SRS-a Vojislava Šešelja koji je nedavno za skupštinskom govornicom rekao da je lično Scott pritiskao Republičku izbornu komisiju i Republički zavod za statistiku, da je utjecao na izborne rezultate te da se miješa u državnu politiku, zbog čega ga treba eliminisati.

Otkazivanje sastanaka

List dodaje da nije mali broj onih koji vjeruju da Vučić, otkazivanjem sastanaka u Bruxellesu i New Yorku, šalje poruku kako bi zbog pritisaka mogao razmisliti o tome da se više fokusira na saradnju s Kinom i Rusijom.

Posjeta kineskog predsjednika Xija Jinpinga, a potom i dolazak ruskog premijera Dmitrija Medvedeva dodatni su argument Vučiću.

Politički analitičar Dušan Janjić rekao je za beogradski list da Vučić mudro koristi trenutnu atmosferu za manevrisanje.

Janjić ukazuje i da su sastanci s evropskim i američkim zvaničnicima odgođeni, a ne otkazani te da za to vrijeme traju intenzivni kontakti na ministarskom nivou.

Izvor: Agencije