Skupština Crne Gore raspravlja o novoj vladi

Skupština Crne Gore nastavila je zasjedanje, nakon što je Kolegijum dogovorio povlačenje dodatne policijske zaštite iz zgrade parlamenta na kojoj bi danas trebao biti potvrđen sporazum o prelaznoj vladi.

Sjednica Crnogorskog parlamenta na kojoj treba da se raspravlja o prelaznoj vladi prekinuta je na samom početku, zbog pauze.

Tražili su je zastupnici opozicijskog Demokratskog fronta, koji su se nakon sedam mjeseci bojkota i protesta vratili u parlament.

Stanku u radu traže dok se, kako tvrde, ne ukloni veliki broj naoružanih ljudi i osiguranja iz skupštinske sale, te utvrdi ko ih je angažovao i zašto.

Na sjednici treba da se raspravlja o posebnom zakonu o prelaznoj vladi, u koju treba da uđu predstavnici opozicije, novim ministrima i povjerenju predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću, čija je stranka krajem januara napustila vladu.

Radi stvaranja uslova za osnaživanje povjerenja u izborni proces i eliminisanje razloga za osporavanje regularnosti redovnih parlamentarnih izbora, premijer Milo Đukanović je na sjednici Skupštine 27. januara ponudio opozicijskim političkim partijama ulazak u vladu koju bi činili predstavnici vlasti i opozicije.

On je uputio Skupštini prijedlog o izmjenama u sastavu vlade, kojim je predviđeno razrješenje dva i izbor četiri člana, prenosi agencija Anadolija.

Prijedlozi Đukanovića

Đukanović je predložio razrješenje ministara finansija i rada i socijalnog staranja Radoja Žugića i Zorice Kovačević, dok je za potpredsjednika Vlade predložio Milenka Popovića, za ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića, ministra finansija Raška Konjevića, a za ministra rada i socijalnog staranja Borisa Marića.

Popović, Danilović, Konjević i Marić kandidati su opozicionih Demosa, Socijaldemokratske partije i Građanskog pokreta URA.

Opoziciji pripada i mjesto ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, ali nije postignut dogovor sa Socijalističkom narodnom partijom da ta partija preuzme taj resor.

Osim o izmjenama u Vladi, na sjednici će se raspravljati i o smjeni šefa parlamenta Ranka Krivokapića.

Izvor: Agencije