Šešelj: Nikolić kao nekad Milošević

Šešelj tvrdi da izbjegavanje susreta sa liderima stranaka koje su izborile parlamentarni status nije bila dosadašnja praksa (Reuters)

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj tvrdi da je odluka predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da ne održi konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka prije nego što ponudi mandat za sastav vlade “očigledno kršenje Ustava”.

“On mora da obavi konsultacije sa svim strankama, to ne samo da je osnovni demokratski red već je i obaveza propisana Ustavom Srbije”, naglasio je Šešelj u intervjuu za list Nedeljnik.

On je ukazao da izbjegavanje susreta sa liderima stranaka koje su izborile parlamentarni status nije bila dosadašnja praksa, te da je jedini predsjednik koji se nije konsultirao sa svim strankama bio Slobodan Milošević.

“Po Ustavu iz 1990. godine to nije bila njegova obaveza. Tomina jeste, i jedino realno obrazloženje zašto krši Ustav je to da me se uplašio i neće da se sretne sa mnom”, rekao je Šešelj.

‘Nikolić će prekršiti član Ustava’

Naveo je da će Nikolić, ukoliko ostane pri odluci da se ne konsultira sa svim parlamentarnim strankama prije nego što su dodijeli mandat Aleksandru Vučiću, prekršiti član 112 Ustava Republike Srbije.

“U tom članu Ustava se navodi da predsednik predlaže Narodnoj skupštini Srbije kandidata za predsednika vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista,” kazao je on.

Nikolić je ranije izjavio da misli da za mandatara neće morati čak ni da obavlja konsultacije, pošto sve zavisi od toga da li je neko osigurao 126 poslanika koji glasaju za vladu.

“Čim dobijem dokaze da je obezbedio, prestaju konsultacije i ja poveravam mandat. Ovoga puta to će biti predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, pošto je pobeda Srpske napredne stranke na izborima zaista upečatljiva i jasna”, rekao je Nikolić agenciji Sputnjik.

Izvor: Agencije