Plan Vlade Hrvatske: U penziju sa 67 godina

Hrvatska vlada će iduće sedmice predstaviti nacionalni plan reformi, koji zatim šalje Evropskoj komisiji. Dok traju konsulatacije sa socijalnim partnerima, neke su stvari procurile u javnost. Vlada planira reformu penzionog sistema, koja bi hrvatskim radnicima trebala donijeti kasniji odlazak u penziju. Opozicija i sindikati su odmah reagovali.

Anica je frizerka i do pune penzije treba raditi još devet godina. Ali, prođe li reforma penzionog sistema, morat će raditi i duže.

“To je malo previše. Poslodavci mogu bit u salonu i nadzirati posao, ali radnik se ne može zaposliti do 67 godina. Mislim, to je moje mišljenje, zato što to je fizički posao i naporan i pitanje je hoće li mušterije doći nekome tko ima 67 godina”, rekla je frizerka Anica.

Plan Vlade je skratiti rok za ujednačavanje godina za penzionisanje žena i muškaraca. Umjesto 2029. to bi se trebalo dogoditi pet godina ranije.

Osim toga, u prijevremenu penziju radnici će moći ići s navršene 62, a ne 60 godina života kao sada. Za punu penziju morat će raditi do svoje 67. godine, a ne do 65.

Ovakav je plan Vlada već predstavila sindikatima. Oni mu se protive i najavljuju proteste.

“Mi smo to nazvali da će to značiti odlazak s posla na groblje, i očito je da se tu čovjeka prvenstveno i isključivo gleda kao trošak, a ne kao onoga koji stvara neke nove vrijednosti. Jasno je da Vlada zapravo legla pred Europsku komisiju i da se na određeni način dodvorava preko leđa vlastitih građana a u korist očito nekog drugog”, kazao je Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikat.

Vlada radi u korist krupnog kapitala, poručuje opozicija.

“Dalje ruke od mirovinskog sustava! Pozivam vladu da umjesto interesa kapitala radi u interesu građana. Pseudovlada na čelu s premijerom koji nema političku moć očito se ne može suprostaviti nalozima iz Europske komisije”, rekao je Mirando Mrsič, saborski zastupnik SDP-a.

Konačan plan naredne sedmice

Evropska komisija od Hrvatske traži reforme, a jedan od zahtjeva jest produženje radnog vijeka i strožije kažnjavanje prijevremenog odlaska u penziju.

U Vladi je potvrđeno da traju konsultacije sa ministrima i socijalnim partnerima, a konačan plan reformi Vlada će predstaviti naredne sedmice.

“Reforme se neće svima svidjeti, ali bit će fer”, naveo je ranije Tihomir Orešković.

Sindikati smatraju da nisu fer, te da će zbog promjena u penzionom sistemu još više građana napustiti Hrvatsku.

“Jer će im ne njihovi roditelji, nego djedovi i bake biti konkurencija za radno mjesto. Time će im se još više zatvoriti pristup tržištu rada, jedino što će im preostati jest odlazak u inozemstvo”, kazao je Krešimir Sever,

Anica ne zna koliko još ima do odlaska u zasluženu penziju. Ali raditi svoj posao do 67. godine života, kaže, gotovo je nemoguće.

Izvor: Al Jazeera