Radnici Tuzla kvarca štrajkuju deveti dan

Blizu 30 radnika kompanije Tuzla kvarc deveti dan štrajkuje glađu u krugu tvornice, a odbijaju i lijekove i medicinsku pomoć. Zahtjev radnika je da im Vlada Tuzlanskog kantona odobri koncesiju za iskopavanje kvarcnog pijeska kako bi nastavili rad.

Vlada tvrdi da će kompanija dobiti koncesiju kada otplate dugove ili potpišu s Vladom reprogram duga. Kompanija ne posluje od februara 2015, a radnici od tada nisu primili plate.
 
Zatvoreni već deveti dan. Sve manje se kreću, a i sve manje imaju snage da izlaze napolje. Neke kolege su im u bolnici, a oni koji su ostali, odbijaju medicinsku pomoć.

Jedini zahtjev koji imaju je da im se omogući rad. Preduzeće u kojem su zaposleni ne radi od februara prošle godine zbog problema sa dobijanjem ponovne koncesije za iskopavanje kvarcnog pijeska.
 
„Na zahtjev radnika uprava je jučer poslala hitan dopis Vladi kako bi pokušali naći neki dogovor, međutim u vladi kažu da im dopis nije još stigao“, rekao je Senad, radnik Tuzla kvarca.

„Vlada TK u saopštenju koje nam je ranije poslala kaže da će firma Tuzla kvarc dobiti koncesiju kada isplati zaostala dugovanja i dogovori reprogram duga. U firmi su spremni na takav dogovor, međutim kažu da novca nema jer firma ne posluje duže od godinu dana“, javlja reporterka AL Jazeere Natalija Lučić.

Problem je nastao kada im je istekao ugovor o koncesiji 2010. Nakon toga su nastavili rad, što je, tvrdi uprava, uobičajena procedura dok ne dobiju novu koncesiju. To je potvrdio i direktor komisije za koncesije.

“U dosadašnjoj praksi pravnim licima kojima je istekao ugovor o koncesiji, ukoliko blagovremeno podnesu zahtjev za dodjelu koncesije, a postupak dodjele ne okonča prije isteka ranijeg ugovora, dozvoljava se rad, s tim da se koncesione naknade obračunaju i za taj period”, kazao je Nihad Sinanović, Komisija za koncesije Tuzlanskog Kantona.

Navodno nelegalno poslovanje

Vlada kantona donijela je odluku o dodjeli koncesije u junu 2015. Međutim obustavili su je, jer je Tužilaštvo TK podiglo optužnicu protiv firme za nelegalno poslovanje tokom perioda kada nisu imali koncesiju. Uprkos praksi koja je navedena iz direkcije o koncesijama, obustava ostaje na snazi.

Iz vlade poručuju da je problem postojao i ranije. Kažu, dugovi se nisu isplaćivali i sada su veći od 200.000 eura.

No, uprava tvrdi da su redovno plaćali obaveze dogovorene reprogramom i da su uplate prestale kada su im blokirani računi nakon obustave odluke o koncesiji.

„Juče smo dobili izvještaj ministarstva finansija gdje kaže da je naš zaostali dug 87 hiljada maraka , da su nam priznate sve uplate“, rekao je Zlatan Velagić, zamjenik direktora Tuzla kvarca.

Uprava traži od vlade da im dozvoli rad, dok vlada čeka rješavanje problema novčanih dugovanja, koje firma nije u mogućnosti vratiti jer ne rade i nemaju prihode. U tom procesu, radnici ostaju odlučni da gladuju, jer tvrde da nemaju drugog izlaza.

Izvor: Al Jazeera