Prijedlog o ukidanju Mesićevog ureda nije podržan

Sam Mesić je kazao da odluka Vlade Hrvatske o ukidanju njegovog ureda dovoljno govori o onima koji su je donijeli (EPA)

Prijedlog Vlade Hrvatske o ukidanju ureda bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića od 1. maja nije u utorak dobio potrebnu podršku saborskog Odbora za Ustav, budući da su četiri člana Odbora bila za taj prijedlog, a četiri protiv.

Zastupnicima bez razlike smeta obrazloženje Vlade da se ured ukida zbog uštede, odnosno zbog trenutnih ekonomskih uvjeta u Hrvatskoj.

HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar podsjetio je da je njegova stranka još kod posljednjih izmjena zakona 2013. godine, kada je utvrđeno da Stjepan Mesić svoja prava može koristiti doživotno, a ostali bivši predsjednici tek na rok od pet godina, upozoravala da je zakon suprotan Ustavu. Smatra da bi svi bivši predsjednici trebali imati ista prava.

 „Moramo odlučiti i kakvu poruku šaljemo svijetu s tim uredom, odnosno kako da ga doživljavaju. Najlošije ovdje je obrazloženje odluke, jer bivši predsjednik je svoja prava ostvarivao temeljem zakona, pa s obzirom na praksu sudova, tu posebno mislim na Ustavni sud i Europski sud za ljudska prava, uzimanje danih prava treba ići uz jasnije obrazloženje“, rekao je Mlakar.

Pusić: Isti tretman prema svim bivšim predsjednicima

Uvjeren je da bi ovako predložen zakon pao na testovima pred sudovima, što bi, kaže, bilo neprihvatljivo za dignitet i ugled države.

HNS-ova Vesna Pusić saglasna je da Hrvatska ne može imati dvije kategorije bivših predsjednika te da je obrazloženje za ukidanje ureda nedostatno.

 „To su beznačajna sredstva, i moramo odlučiti želimo li imati tu instituciju ili ne. SAD, ali i neke druge svjetske države imaju institut bivšeg predsjednika i njegova uloga je promocija države. On je ipak osoba koja je izabrana s velikim legitimitetom i s malim ovlastima, i zato mi instituciju bivšeg predsjednika moramo imati u okviru nekog poštovanja prema vlastitom uređenju institucionalnosti“, kazala je Pusić te zaključila da treba zadržati tu funkciju i omogućiti minimalni standard rada, ali ujednačiti tretman prema svim bivšim predsjednicima.

SDP-ov zastupnik Josip Leko, rekao je da ne može podržati taj prijedlog zakona jer smatra da njegov glavni motiv nije ušteda, a SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac, dodao je kako je Mesić jedan od ključnih faktora političkog života države u posljednjih 25 godina, pa na osnovu toga i zaslužuje imati poseban status u državi.

 „Ušteda je takva da ne može opravdati ovu vrstu političkog poteza, a Mesić je doista natprosječno aktivan u svojoj ulozi koja je u velikoj mjeri imala promotivno-gospodarske aktivnosti“, rekao je Pupovac i naglasio kako je vrlo važno da se izbjegne politička motiviranost zakona.

Sam Mesić je kazao da odluka Vlade Hrvatske o ukidanju njegovog ureda dovoljno govori o onima koji su je donijeli.

Mesić je naveo da je “kampanja dezinformacija oko toga Ureda, ne mojeg ureda, nego Ureda bivšeg Predsjednika – bila tako intenzivna da je vjerojatno dio građana ostavila u najmanju ruku u nedoumici”, pa je stoga odlučio obratiti se građanima.

Kazao je kako mu je oduzeto pravo na korištenje Ureda retroaktivnom primjenom zakona, što je u praksi pravno uređenih država iznimno rijetko i primjenjuje se samo u osobito iznimnim slučajevima. A to, istakao je, govori dovoljno o Hrvatskoj kao o pravnoj državi.

Izvor: Agencije