Situacija u Tabanovcima se pogoršava

U centru za prihvat izbjeglica u grčkom pograničnom mjestu Idomeniju gotovo 15.000 izbjeglica čeka ulazak u Makedoniju, koja je od jučer ujutro u potpunosti zatvorila svoju južnu granicu, saopćili su predstavnici UNHCR-a na terenu.

Koordinator UNHCR-a u Idomeniju Babar Baloch rekao je novinaru Anadolije da je situacija s izbjeglicama u grčkom selu svakim danom sve gora.

Kako je kazao, broj od gotovo 5.000 djece koja borave u kampu dodatno pogoršava situaciju, s obzirom da se prihvatni centar već danima suočava s velikom humanitarnom krizom.

“Makedonska granica je od jučer ujutro zatvorena i od tada nijedna izbjeglica nije ušla u Makedoniju. Nemamo informacija do kada će granica biti zatvorena. Mnoge izbjeglice ne znaju da je granica zatvorena i nastavljaju pristizati u nadi da će svoj put nastaviti dalje”, izjavio je Baloch.

Broj izbjeglica veći od predviđenog

Baloch je pozdravio jučerašnju odluku EU-a da finansijski pomogne Turskoj, kako bi se zaustavio priliv izbjeglica i migranata u Evropu, ali je napomenuo kako se na samitu u Briselu više trebalo razgovarati o njihovom premještanju. Naglasio je da je broj onih koji svakodnevno pristižu mnogo veći od predviđenog broja koji su planirale prihvatiti zemlje EU-a.

Koordinatorka UNHCR-a na južnoj granici Makedonije Barbara Clozi potvrdila je kako je jučer u osam ujutro posljednji voz sa 437 izbjeglica krenuo za Tabanovce, na sjevernoj granici sa Srbijom.

Istakla je kako se i situacija u Tabanovcima pogoršava, s obzirom da prihvatni kamp u tom mjestu nema kapacitet da primi više od 1.000 izbjeglica koje čekaju da uđu u Srbiju.

“U Tabanovcima je veoma teška situacija. Tamo boravi 1.044 izbjeglica u veoma teškim uslovima za život, s obzirom na to da kapacitet tranzitnog centra nije dovoljan za taj broj. Svi partneri pokušavaju učiniti sve kako bi se izbjeglicama, koji danima ne mogu ući u Srbiju, osigurale osnovne potrebe”, istakla je Clozi.

Humanitarne organizacije u Idomeniju tvrde kako nemaju mogućnosti zadovoljiti ni osnovne potrebe izbjeglica, posebno potrebu za hranom, s obzirom na to da je prihvatni kamp prepun ljudi koji su ostali blokirani na “ničijoj zemlji”, a koji se ne namjeravaju vraćati nazad.

Za izbjeglice iz ratom zahvaćenih zemlja Bliskog istoka prethodnih je dana je također smanjen ulaz u Makedoniju, zbog strogih mjera kontrole duž balkanske rute i selektivnijeg propuštanja.

Izvor: Agencije