Pilz: Hoće li Austrija dati Makedoniji gumene metke protiv izbjeglica?

Razvoj događaja zastupnik Pilz vidi kao problematičan jer se od 'pomoći izbjeglicama ide prema borbi protiv izbjeglica' (AP)

Austrija je najavila vojno-tehničku pomoć Makedoniji u svladavanju izbjegličke krize, no zastupnik stranke Zelenih Peter Pilz uputio je tim povodom ministrici unutarnjih poslova Johanni Mikl-Leitner pitanje predviđa li ta podrška i isporuku gumenih metaka.

I dok Ministarstvo unutarnjih poslova Austrije demantira postojanje bilo kakvih konkretnih planova o isporuci oružja Makedoniji, Pilz navodi da je došao do pisma makedonske policije koja traži od Beča opremu za čuvare reda u toj zemlji i to ne samo zaštitnu, već i opremu za obranu i razbijanje okupljanja.

Osim pendreka, biber-sprejeva i elektro-šokera Skoplje želi za svoju policiju i oružje s gumenim mecima, kao i šok-bombe, tvrdi Pilz, zbog čega je i zatražio službeni odgovor ministrice Mikl-Leitner je li Makedonija uputila takav zahtjev Austriji i hoće li se službeni Beč odazvati željama Skoplja.

Osim toga, Pilz želi znati može li se osigurati da ta oprema neće biti upotrebljavana protiv djece jer je, kako je upozorio, takvim oružjem moguće nanijeti teške ozljede.

Navodi i da su slične zahtjeve makedonske vlasti uputile Beču, Budimpešti i Beogradu, ocjenjujući da je riječ o pripremama za “pucanje na izbjeglice”, zbog čega cijeli razvoj događaja vidi kao problematičan u smislu da se od “pomoći izbjeglicama ide prema borbi protiv izbjeglica”.

Vlada demantirala isporuku oružja

Pri tome ističe da je “lista želja” makedonske policije praktična posljedica sastanka ravnatelja policije Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Austrije, koji je održan 1. ožujka u Beogradu i gdje je, dodaje, dogovorena primjena mjera za zaustavljanje vala izbjeglica, koje su usvojene na nedavnom skupu o Zapadnom Balkanu u Beču.

Ministarstvo unutarnjih poslova Austrije je demantiralo sve tvrdnje Pilza, objašnjavaju da popis zahtjeva Makedonije nije bio predmet sastanka u Beogradu.

“Taj popis je poznat Ministarstvu i upućen je Veleposlanstvu Austrije”, navodi se u odgovoru Ministarstva u kojem poručuju da ne postoji nikakvi konkretni planovi u vezi s isporukom oružja Makedoniji iz Austrije.

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz poručio je prije nekoliko dana da će Beč učiniti sve što može da pomogne Vladi Makedonije u izbjegličkoj krizi te da će na makedonsku granicu poslati 20 policajaca, dok Ministarstvo obrane Austrije razmatra i mogućnost upućivanja vojne podrške.

“U ovisnosti o daljnjim zahtjevima Makedonije, njezini europski partneri bi trebali učiniti sve što mogu da joj pomognu kako bi izašla na kraj s trenutnom izbjegličkom krizom i zaštitila svoje granice”, rekao je Kurz.

Izvor: Agencije